Matica srpska: Spajiću, odbacite lažnu rezoluciju, sačuvajte obraz!

Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori uputila je apel Vladi i skupštinskoj većini da odbace, kako su kazali, „licemjernu i lažnu“ rezoluciju koja „nama, Srbima, Crnogorcima i Hercegovcima, prišiva stigmu genocidnog naroda“.

„Poštovani predstavnici vlasti u Crnoj Gori, po činu i dostojanstvu, pravo i pravda, istorijska istina i činjenice obavezuju svakog čovjeka, još više nosioce javnih funkcija u vlasti, a pogotovo one vlasti koja se deklariše kao ‘meritokratska’. Utoliko vam se obraćamo apelom da zvanična Crna Gora ne podrži tzv. rezoluciju o Srebrenici kojom se jedan ratni zločin iz geopolitičkih razloga kvalifikuje kao genocid, kako bi se prikrio istinski genocid nad srpskim narodom u 20. vijeku, kako bi se amnestirali oni koji su nad njim počinili taj genocid, a kod preživjelih potomaka nametnulo osjećanje krivice i potčinjenosti“, navodi se u saopštenju koje potpisuje Jelica Stojanović, predsjednica Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori.

„Tim povodom želimo da vas podsjetimo da rezoluciju o Srebrenici, zajedno sa ‘slučajnom’ Ruandom, podnosi naš ‘stari znanac’, Njemačka koja je višestruki povratnik u zlodjelima nad srpskim narodom tokom 20. vijeka, i da je najnoviji akt neprijateljstva ravan nacističkom šestoaprilskom bombardovanju Narodne biblioteke u Beogradu kojim je pokušano uništenje istorijskog pamćenja cijelog jednog naroda i kojim je potom nastavljen pokušaj njegovog fizičkog uništenja“, saopštila je Stojanović, te dodala:

„Vjerujemo da vam je poznato da Savezna Vlada Njemačke podnosi Generalnoj skupštini UN nacrt rezolucije po kojoj bi 11. jul bio proglašen ‘Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici’ i to u trenutku kada je usvojena tužba koju je Nikaragva podnijela Međunarodnom sudu pravde protiv Njemačke ‘za pomaganje i podržavanje genocida’ u Gazi – gdje je za nekoliko mjeseci ubijeno 10.000 žena i 14.000 djece. Pritom, ta ista Vlada Njemačke – ne osvrćući se na izjavu Efraima Zurofa, šefa centra Simon Vizental u Jerausalimu, datu povodom srebreničke rezolucije, naime da ‘nije svaki ratni zločin slučaj genocida’ – bestidno odbacuje optužni predlog Nikaragve protiv nje ‘za pomaganje i podržavanje genocida’ u Gazi.“

Upitala je i „nije li ovakvo ponašanje Njemačke – kao i zemalja nove osovine koji su ‘sponzori’ srebreničke rezolucije – cinizam i licemjerje nezabilježeno u novijoj istoriji međunarodnih odnosa“.

„Nije li potencijalna podrška Crne Gore tom licemjerju i cinizmu oglušenje o pravdu i pravo, istorijsku istinu i činjenice? Nije li ubjeđivanje građana Crne Gore da će podrška njemačkom cinizmu i licemjerju donijeti pomirenje u samoj Crnoj Gori i njenom susjedstvu nešto još crnje i gore od cinizma i licemjerja“, dodaje se.

Kaže da su, „za slobodno i iole politički pismeno javno mnjenje u Crnoj Gori“, odgovori na ova pitanja „nedvosmisleno potvrdni“.

„Stoga bi trebalo da poslušate taj glas, kao glas savjesti i da odbacite licemjernu i lažnu rezoluciju koja nama, Srbima, Crnogorcima i Hercegovcima, prišiva stigmu genocidnog naroda, i da budete svjesni lične moralne, političke i istorijske odgovornosti koju ćete trajno i neoprostivo ponijeti ukoliko se o taj glas samopoštovanja oglušite i odlučite da slobodarsku, dostojanstvenu, nepokornu, svetosavsku i njegoševsku Crnu Goru bacite pod noge tuđih interesa, i tako svojeručno još jednom zabetonirate jame i zatrijete stratišta na kojima su mučeničkom smrću stradali naši preci od onih čiji su potomci danas predlagači srebreničke rezolucije“, zaključuje se u saopštenju.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare