Kiparski arhiepiskop pojasnio: Bio je nesporazum, neki mediji su pogrešno prenijeli, samo je SPC autokefalna u Crnoj Gori!

Pojašnjavajući saopštenjem Njegovo Blaženstvo Arhiepiskop kiparski g. Đorđe pojašnjava da za Kiparsku crkvu „nema govora o autokefalnosti Crkve crnogorske koja je pod Patrijaršijom srpskom”.

Povod za izjavu bio je odgovor Njegovog Blaženstva na novinarsko pitanje o odnosima sa Crkvom crnogorskom koja je, kako kaže, „vjerovatno dovela do nesporazuma“, nakon sastanka sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem u petak, 7. 2024 .

Detaljno saopštenje Arhiepiskopa kiparskog Georgiou, prenijeli su grčki portali:

Želio bih da razjasnim nešto u svojoj jučerašnjoj izjavi što je možda dovelo do pogrešnih tumačenja i pogrešnih utisaka:

Sa predsjednikom Crne Gore uopšte nismo razgovarali, niti smo se dotakli bilo čega što se tiče Autokefalne SPC ili lokalne crkvene vlasti u Crnoj Gori. Ono što je vjerovatno dovelo do nesporazuma je moj odgovor na novinarsko pitanje o našim odnosima sa Crkvom crnogorskom. A ja sam precizno odgovorio da su naši odnosi sa autokefalnim Crkvama, ističući da Crkva u Crnoj Gori nije autokefalna. Svojom izjavom nisam implicirao, niti impliciram da očekujemo ili favorizujemo autokefalnu crkvu u Crnoj Gori.

Za Kiparsku crkvu nema govora o autokefalnosti Crkve crnogorske, koja je pod Patrijaršijom srpskom. Ovo je van naše nadležnosti.

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Лаже Милатовић, по узору на свог, давно почившег рођака Милатовића, рушитеља Његошеве цркве