КЦНС, Срђан Граовац: „СРБИ И АЛБАНЦИ – ПОЛИТИКА СПОРАЗУМА”! (ВИДЕО)

Предавање историчара Срђана Граовца на тему „СРБИ И АЛБАНЦИ – ПОЛИТИКА СПОРАЗУМА” (25. 6. 2024) можете погледати на Јутјуб каналу КЦНС.

На самом почетку трибине Граовац је нагласио да је питање граница и територија увек представљало јабуку раздора између балканских народа и држава, па тако и у односу Срба и Албанаца. Када на све то додамо и тешко историјско наслеђе, обележено насиљем и злочинима, онда нам и данашње, благо речено, неразумевање између два народа постаје јасније. Нажалост, ретки су били примери сарадње и покушаја да се спорна питања решавају договором. Управо из тог разлога данас у време глобалних превирања, када пламен сукоба прети да се прошири на остатак континента па и на увек немирни Балкан, акценат треба ставити на чување мира и афирмацију оних ретких догађаја из прошлости који су представљали позитиван пример сарадње и покушаја да се договором решавају сва спорна питања.

Срђан Граовац

Фокус свог излагања Граовац је ставио на период од 1912. до 1914. године и сарадњу истакнутог албанског лидера Есад-паше Топтанија са Николом Пашићем на темељу идеје Балкан балканским народима.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare