(IV DIO) Ko je ubio Duška Jovanovića: Pogledajte fotografije naslovnih strana Dana u godini kada je ubijen urednik ovog lista! (FOTO)

Portal 083 integralno prenosi serijal „Kontroverzaautora Mladena Stojovića koji se emituje na Adria TV

27. maja navršava se ravno 20 godina od ubistva najhrabrijeg novinara u njenoj istoriji, Duška Jovanovića, čovjeka koji je položio život boreći se protiv mafije na medijskom i političkom polju. Mučki zločin, iako su bezbjednosnim organima pa i zainteresovanoj javnosti poznati detalji ko je i kako izvršio atentat, on ipak do danas nije dobio pravosudni epilog, a to je i razlog zašto Crna Gora ne može zatvoriti poglavlja 23 i 24 u procesu pregovaranja za ulazak u Evropsku uniju.

Zbog čega ruka pravde još uvijek nije stigla sve izvršioce, a prije svega i naručioce zločina, u Kontroverzi koja se emituje na Adria televiziji obavljen je razgovor sa policijskim funkcionerom Vladanom Pavićevićem.

U prvom dijelu Pavićević je otkrio detalje sastanka Duška Jovanovića sa Milom Đukanovićem i Veselinom Veskom Barovićem dok je Jovanović bio na čelu Direkcije javnih prihoda a o čemu možete pročitati na linku dok drugi dio govori o poruci koja je poslata kako redakciji ovog lista tako i cjelokupnoj javnoti – ako se primaknete, ovako ćete proći. Treći dio je obradio ulogu pravosudnih činilaca a tu se moglo čuti i jedno ime koje krasi naslovnice crne hronike crnogorskih medija – Vesne Medenice i njene uloge. U ovom dijelu, emisija je obuhvatila i stare drugove koji su se prije optuživali za šverc cigareta a koje više niko ni ne pominje ali i fotografije naslovnih strana ovog lista godine kada je Jovanović ubijen.

Prikazani su i izvještaji i tekstovi Dana u godini kada se zločin desio (a što ćemo objaviti na kraju serijala). Pavićević tvrdi da su ova pisanja a gdje se pominju poslovni prijatelji tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, izjave italijanskih pravosudnih organa, ubijenog urednika zagrebačkog Nacionala Iva Pukanića, italijanskog tužioca Đuzepea Šelzija bile osnova preko koje se vršio svojevrsni pritisak na tadašnju garnituru.

„Bliski prijatelj Mila Đukanovića je bio Cane Subotić. Ko njega sada pominje? On je bio glavna karika šverca duvana. On je Crnu Goru potpuno poklopio švercom. Ko pominje Dušanku Jeknić, Veska Barovića? Ko pominje ljudi koji su njih obezbjeđivali? To su sve osobe koje su duboko involvirane u naš politički, društveni i ekonomski sistem koji je vladao punih 30 godina“, kazao je Pavićević podsjećajući da je Subotić dugo bio na srpskim optužnicama.

Kako navodi, ovaj švercerski posao koji je vrlo aktuelan odvijao se od 1995/1996 godine, a punu ekspanziju dobija posle 2000. godine.

„U Crnoj Gori zahvaljujući švercu nemate milionere nego milijardere“, kazao je Pavićević.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare