Isplivala velika tajna 5. oktobra : Bivši ambasador Švajcarske otkrio sve o svrgavanju Miloševića!

Ruh je u knjizi opisao detalje života u srpskoj prijestonici, gdje je dva puta službovao.

Smjena vlasti u Srbiji koštala je Ameriku oko 75 miliona dolara, a akcijom svrgavanja Slobodana Miloševića upravljao je Amerikanac Džejms Dobins, otkrio je u svojoj memoarskoj knjizi „Zločini i potresi“, koja je nedavno objavljena u Švajcarskoj, bivši ambasador te zemlje u Beogradu Žan-Danijel Ruh.

Ruh je u knjizi opisao detalje života u srpskoj prestonici, gdje je dva puta službovao, prvo kao savjetnik od 2000. do 2003, a potom od 2012. do 2016. u funkciji ambasadora.

– Priča se da je smjena vlasti do koje je u Srbiji došlo 2000. Sjedinjene Američke Države koštala oko 75 miliona dolara. Otprilike godinu dana prije nego što je Milošević promijenio ustav, Žerar Stoudman i ja imali smo sastanak s izvesnim Džejmsom Dobinsom, koga su Hilari Klinton i Madlen Olbrajt ostavile da na neki način upravlja svrgavanjem Slobodana Miloševića. Zaprepastilo nas je ono što nam je Dobins na tom sastanku rekao – napisao je Ruh i nastavio:

Empirijski smo utvrdili da će Milošević izgubiti izbore, kazao je on. Zaista, upitao sam ja. Svi su nam prije toga govorili kako predsjednik Srbije uživa nepokolebljivu podršku ogromnog dijela populacije, dijela omađijanog nepodnošljivom nacionalističkom propagandom i potresenog NATO bombardovanjem iz 1999. Ono što nam je Dobins dalje ispričao jeste da su na osnovu pažljive analize Miloševićevih političkih rivala zaključili da je jedini koji ima šanse da mu preotme pobjedu lider male opozicione stranke Vojislav Koštunica.

Dobins je, sudeći prema podacima na internetu, američki specijalac za delikatne operacije. Jedna od njih je upravo i promjena režima u našoj zemlji 2000.

Deđanski: Dobro da je priznao

Politički analitičar Stevica Deđanski kaže da je ovo potvrda svega onoga što dio ljudi koji se bavi politikom i analitikom govore već 25 godina.

„Vlast koja je došla na poziciju 5. oktobra, dovedena je pomoću stranog faktora i za to debelo plaćena. Perfidno su uspjeli da prevare srpski narod, koji je to koštalo. Pogledajte samo privatizacije, rasprodaju firmi u bescenje… Ovaj bivši švajcarski diplomata sad to i kaže. On više nije diplomata, ali, ipak, fascinantno mi je da to kaže, priznaje. Istina uvijek izbije na vidjelo. Ovo treba da imamo uvijek na pameti, kad je neko finansiran spolja, da takvim ljudima ne poklanjamo povjerenje – dodaje Deđanski.

On se, stoji u ne baš velikom broju tekstova u medijima i ličnih svjedočanstava pojedinih diplomata, u Budimpešti sastajao s predstavnicima DOS 1999, a na tim sastancima je predstavljen kao specijalni izaslanik SAD za Balkan. Sastajao se i sa Zoranom Đinđićem mnogo puta. Tokom posjete Mila Đukanovića Americi, umjesto Kolina Pauela, državnog sekretara, primio ga je upravo Dobins, koji je tada bio na funkciji pomoćnika državnog sekretara.

Prema riječima Nikole Šainovića, bivšeg premijera Srbije, svrgavanje Miloševića bio je dug američki projekat, operativan od juna 1998, kada su Amerikanci napustili Ibrahima Rugovu i počeli da daju podršku teroristima iz Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

„Time je napušten projekat da Milošević i Rugova naprave sporazum o samoupravi na Kosovu i Metohiji. Rugova je tada politički napušten, a pokrenut je postupak smjenjivanja Miloševića. Formiran je centar u Budimpešti, a na čelu tog centra je bio ambasador Montgomeri. Dobson je bio deo tog aparata, sastajao se s našim opozicionarima, poznato mi je to“,  kaže Šainović i dodaje:

„Taj centar, koji je vodio Montgomeri, imao je dva zadatka: da pravi političku procjenu o unutrašnjem političkom stanju u Srbiji i da razradi mjere, odnosno obezbijedi sredstva za obaranje Miloševića. Oni su zaključili da je opozicija razjedinjena, da neće moći da obori Miloševića, pa su preuzeli komandu. Tako su riješili formiranje DOS, spajanje nespojivog, kao i finansiranje opozicije.

(Republika)

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Šta su radili DOS, Đinđić, Koštunica, Tadić, Drašković, Jovanović,Mićinović, Beba Popović… i drugi izdajnici i plaćenici okupljenih oko njih i sa njima, se vidi iz tekstova koji govore o tom periodu. Te, žute demokrate, taj ološ, plaćenici i glib, talog ovog naroda se izlio diljem srpskih i za 75 miliona dolara su izdali narod i zemlju i pokrali sve što može da se pokrade. Danas, većina njih i njihovi potomci, tj.njihov nakot. uživa i baškari se trošeći „krvave“ dolare. Dokle? Dokle?