IN MEMORIAM: ILIJA LAKUŠIĆ

S velikom tugom i nevjericom primili smo vijest o odlasku našeg istaknutog člana, Ilije Lakušića. Njegova smrt ostavila je neizbrisiv trag u našim srcima i našoj zajednici. Ilija je bio čovjek izuzetnih talenata i postignuća, čiji su rad i doprinosi značajno obogatili kulturni i društveni život Crne Gore.

Ilija Lakušić bio je izuzetno svestran i talentovan pojedinac, čiji je životni put obuhvatio širok spektar profesionalnih aktivnosti i doprinosa društvu. Završivši Ekonomski fakultet u Podgorici, Lakušić je pokazao svoj akademski kapacitet i temeljno razumijevanje ekonomskih nauka. Međutim, njegov profesionalni put nije se zadržao samo na ekonomiji.

Ilija se bavio novinarstvom u uglednim novinama Borba i Pobjeda, gdje je svojim radom doprinosio objektivnom informisanju javnosti i razvoju medijske scene u Crnoj Gori. Njegova sposobnost da analizira i prenosi informacije pokazala se kao dragocjena uloga u društvenom diskursu tog vremena.

Njegova politička karijera bila je također impresivna. Kao ministar kulture, Lakušić je neumorno radio na unapređenju kulturne scene Crne Gore, dok je kao potpredsjednik opštine Podgorica doprinosio lokalnoj zajednici kroz različite razvojne projekte. Njegov rad na ovim funkcijama pokazao je njegovu posvećenost i viziju za bolju budućnost.

Kao direktor Muzeja u Podgorici, Lakušić je značajno doprinio očuvanju i promociji kulturne baštine, dok je kao direktor i urednik Izdavačke kuće „Obodsko slovo“ igrao ključnu ulogu u izdavaštvu, pomažući mnogim piscima da objave svoja djela.

Njegova uloga predsjednika Udruženja književnika Crne Gore dodatno je osnažila književnu zajednicu, pružajući platformu za saradnju i razmjenu ideja među piscima.

Sve ove funkcije i uloge koje je Ilija Lakušić obavljao svjedoče o njegovoj izuzetnoj svestranosti, predanosti i viziji. Njegov doprinos crnogorskoj kulturi, književnosti i društvu je neizmjeran, a njegov rad i naslijeđe će nastaviti da inspirišu buduće generacije.

Ilija Lakušić bio je istaknuti pjesnik i pisac, čije su riječi doticale duše i srca mnogih. Njegova poezija i proza bili su prožeti dubokim osjećajem za ljepotu, pravdu i humanost, a njegova djela ostavljala su neizbrisiv trag na srpskoj i crnogorskoj  književnoj sceni. Kao autor brojnih knjiga i zbirki poezije, Ilija je svojim talentom i kreativnošću nadahnuo mnoge generacije pisaca i ljubitelja književnosti.

Njegova djela prevedena su na 21 strani jezik, što svjedoči o univerzalnosti i globalnom značaju njegove književnosti. Ovaj impresivni broj prevoda ne samo da potvrđuje kvalitet i dubinu njegovog stvaralaštva, već i govori o tome koliko je Ilija Lakušić uspio da se poveže s ljudima različitih kultura i jezika. Prevođenje njegovih djela na toliko jezika omogućilo je da njegova poezija i proza pronađu put do srca čitatelja širom svijeta, čime je značajno doprinio međunarodnoj prepoznatljivosti i promociji crnogorske kulture. Ova činjenica dodatno ističe njegovu ulogu kao kulturnog ambasadora Crne Gore, čija će se umjetnička ostavština i dalje širiti i uticati na ljude globalno.

Pored svog književnog rada, Ilija Lakušić je imao značajnu ulogu i u javnom životu Crne Gore. Kao ministar kulture u Vladi Crne Gore, neumorno je radio na unapređenju i promociji crnogorske kulture i umjetnosti. Njegova posvećenost ovom poslu bila je neupitna, a rezultati njegovog rada vidljivi su u brojnim kulturnim projektima i inicijativama koje je pokrenuo i podržao.

Ilija Lakušić bio je i dobitnik Trinaestojulske nagrade, najvišeg državnog priznanja za izuzetne zasluge u oblasti kulture i umjetnosti. Ovo prestižno priznanje samo je jedno u nizu mnogih koja su mu dodijeljena tokom njegove karijere, a koja svjedoče o njegovom izvanrednom doprinosu Crnoj Gori.

Kroz svoj život i rad, Ilija je ostavio neizbrisiv trag na mnoge ljude koji su imali privilegiju da ga poznaju i rade s njim. Bio je ne samo talentovan i posvećen profesionalac, već i izuzetno topao i saosjećajan čovjek, uvijek spreman da pruži podršku i pomoć onima kojima je bila potrebna.

Njegova smrt predstavlja ogroman gubitak za Crnu Goru i sve nas, ali njegova djela i naslijeđe nastavit će da žive i inspirišu buduće generacije. Neka mu je vječna slava i hvala za sve što je učinio za našu kulturu i društvo. Počivaj u miru, dragi Ilija – zaključuje se u saopštenju Udruženja Vasojevića „Vaso“

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare