(III DIO) Ko je ubio Duška Jovanovića: Uloga Vesne Medenice u prikrivanju zločina i blokada istrage od organa koji trebaju da ga rasvijetle!

Portal 083 integralno prenosi serijal „Kontroverzaautora Mladena Stojovića koji se emituje na Adria TV

27. maja navršava se ravno 20 godina od ubistva najhrabrijeg novinara u njenoj istoriji, Duška Jovanovića, čovjeka koji je položio život boreći se protiv mafije na medijskom i političkom polju. Mučki zločin, iako su bezbjednosnim organima pa i zainteresovanoj javnosti poznati detalji ko je i kako izvršio atentat, on ipak do danas nije dobio pravosudni epilog, a to je i razlog zašto Crna Gora ne može zatvoriti poglavlja 23 i 24 u procesu pregovaranja za ulazak u Evropsku uniju.

Zbog čega ruka pravde još uvijek nije stigla sve izvršioce, a prije svega i naručioce zločina, u Kontroverzi koja se emituje na Adria televiziji obavljen je razgovor sa jedinim licenciranim privatnim detektivom u Crnoj Gori Vladanom Pavićevićem. U prvom dijelu Pavićević je otkrio detalje sastanka Duška Jovanovića sa Milom Đukanovićem i Veselinom Veskom Barovićem dok je Jovanović bio na čelu Direkcije javnih prihoda a o čemu možete pročitati na linku dok drugi dio govori o poruci koja je poslata kako redakciji ovog lista tako i cjelokupnoj javnoti – ako se primaknete, ovako ćete proći. Treći dio će obraditi ulogu pravosudnih činilaca a tu se može čuti i jedno ime koje krasi naslovnice crne hronike crnogorskih medija – Vesne Medenice i njene uloge.

„Sad, je li ubistvo moglo da se okarakteriše kao teroristički akt, moglo je – ali nije. To je iz razloga jer smo imali nosioce vlasti poput Vesne Medenice koja je i upozoravana od Brisela da se u Crnoj Gori događa državni kriminal i prije ubistva Duška Jovanovića i posle njegovog ubistva, na šta je gospođa koja je čas bila državni tužilac a čas vrhovni sudija saopštila da oni ne poznaju crnogorski mentalitet i da organizovani kriminal nema te elemente koji bi mogli tako da ga karakterišu“, kazao je Pavićević.

Zato, kako navodi detetektiv, se ubistvo Duška Jovanovića nije moglo tako kvalifikovati.

„Ali, to je ipak bio državni terorizam i državni projekat“, podvukao je on.

Šef podgoričke policije Milan Vujanović je otvoreno rekao da je Vesna Medenica odgovorna za to što dežurni tužilac nije došao na vrijeme da sasluša jednog od aktera zločina, u noći kada se ubistvo dogodilo, a koji je prema svjedočenjima više svjedoka i policajcima saopštio sve detalje zločina. Na ovu konstataciju voditelja, detektiv tvrdi da se nije moglo očekivati nešto normalnije od onih koji su štitili organizovani kriminal.

„Ubistvo Duška Jovanovića u noći 27. maja 2004. godine je odjeknulo kao da se dogodilo ubistvo jednog premijera, ne samo u Crnoj Gori nego i u široj međunarodnoj javnosti. Ne mogu da prihvatim da Milan Vujanović nije sa više senzibiliteta i malo jačom linijom organizovanosti rada službe doveo do situacije da se sprovedu sve one kriminalističke radnje koje su bile nužne u samom vremenu i događaju. To što Vrhovni državni tužilac Vesna Medenica nije uradila ono što se od nje očekivalo sa te pozicije govori da je bilo potrebno dobijanje vremena. Vi ako ne sprovedete osnovne kriminalističke radnje i ne obezbijedite lice mjesta, koje nije bilo obezbijeđeno, da starješina podgoričke policije nije blokirao grad… Oni su se malo prešli u nekim stvarima jer sam se ja mojim dolaskom i rehabilitacijom u policiji zalagao da se ta institucija dekriminalizuje i depolitizuje. Međutim, vodili su se sa mnom određeni pregovori – hoću li biti državni sekretar ili nešto slično, ali bi se to isključivo odnosilo na liniju rada policije. Dosta toga sam za kratko vrijeme skenirao i uvidio da u policiji postoji ozbiljan, utemeljen, ukorijenjen djelokrug rada. Postoji izuzetan broj časnih policajaca koji ne mogu doći do izražaja od jedne grupe koja se pokušava involvirati na određene pozicije. Ta grupa koja sada sebi pokušava da pronađe put je u to vrijeme bila na nivou nižerangiranih službenika koji su bili servilni da urade sve ono što je njegov pretpostavljeni od njega i tražio“, kazao je Pavićević.

Detektiv problematizuje nerad odnosno nečinjenje policije u samom toku ubistva i nakon ubistva Duška Jovanovića, opstrukciju od strane državnog tužilaštva koje je išlo sledećom linijom – „Polako, neće niko uteć, je li taj uhapšen, imamo žrtvu, mi ćemo polako izvršiti uviđaj i saslušati lice sjutra, prekosjutra“.

„To je sve izazivanje opstrukcije i dezavuisanje istrage. Ta nečinjenja su dovela do ove situacije da ne možemo poći od polazne tačke kako bi stvari pomjerili sa mrtve tačke“, kazao je on.

Pavićević tvrdi da je sistem, bilo politički sistem ili državni aparat, ili pak sama vlast ubila Duška Jovanovića.

„Ne postoji ništa drugo. Nije u Crnoj Gori postojala neka druga suprotstavljena medijska konkurencija. Dušku Jovanoviću je Dan služio da se odnosi prema crnogorskom društvu da shvati da u Crnoj Gori postoji organizovani kriminal“, kazao je detektiv

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Svese zna ali ko smije