Francuska i Nemačka blokiraju tzv Kosovo?

Nekoliko država članica Savjeta Evrope, uključujući Njemačku i Francusku, navodno se sprema da blokira glasanje o pristupanju tzv. Kosova u maju, objavio je danas predsjednik Evropske inicijative za stabilnost Gerald Knaus.

„Trenutno nekoliko država članica Savjeta Evrope, uključujući Njemačku i Francusku, sprema se da blokira glasanje o pristupanju Kosova u maju, ignorišući snažnu preporuku Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u aprilu“, naveo je Knaus na društvenoj mreži „Iks“.

Knaus podsjeća da su francuski predsjednik Emanuel Makron i njemački kancelar Olaf Šolc pozvali tzv. kosovskog premijera Albina Kurtija da preduzme opipljive korake ka formiranju Zajednice srpskih opština kao uslov za članstvo u Savjetu Evrope.

Knaus kaže da tu odluku prati kampanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića uključujući i, kako navodi, Vučićev lični apel francuskom predsjedniku Makronu da ne dozvoli glasanje, kao i to što je Srbija opredijeljena da kupi 12 francuskih borbenih aviona „rafal“.

„Na svoju 75. godišnjicu, Savjet Evrope je podijeljen oko fundamentalnog pitanja: da li su pravne ocjene i glasovi u PSSE bitni? Da li je članstvo po mjeri zasluga ili je samo političko“, dodaje, između ostalog, Knaus.

Knaus ukazuje i da je tzv. kosovski premijer Albin Kurti izrazio svoju odlučnost da se zalaže za istopolne građanske zajednice u kontekstu pristupanja Savjetu Evrope.

Podsjetimo, Parlamentarna skupština Savjeta Evrope izglasala je članstvo tzv. Kosova u toj organizaciji, ali je ostalo da je Komitet ministara ovog mjeseca potvrdi. Međutim, po povratku iz Pariza predsjednik Srbije potvrdio je da se naša zemlja nada da će ta odluka biti odložena do daljeg.

Ova odluka došla bi posebno iz razloga što je izvjestilac Dora Bakojani odustala od tri prvobitna zahtjeva za Prištinu, te da bi prvo trebalo da ispuni svoje obaveze, pa tek onda da postane članica Saveta Evrope.

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Kako će to da podnese Bakojani koja se baš zauzela za Prištinu.