Ficdžerald: Knežević ne smije da bude u pritvoru, bez garancija nije smio da bude izručen!

Advokat Duška Kneževića, Erik Ficdžerald ocijenio je nakon posjete pritvorenom predsjedniku Atlas grupe da je njegov klijent veoma borbenog duha. Međutim, istakao je da on mora biti pušten da se brani sa slobode uz jemstvo i da nije smio biti izručen bez garancija države.

Prije svega, s obzirom na to kroz šta je sve prošao, rekao bih da je Knežević borbenog duha. Nije izgubio nadu. Najvažnije je, svakako, da bude pušten na slobodu uz jemstvo dok se razmatraju optužbe protiv njega. On mora biti pušten da se brani sa slobode uz jemstvo. Uz jemstvo je bio na slobodi i u Ujedinjenom Kraljevstvu, prije nego što je izručen, i ispoštovao je sve uslove koje je sud nalagao. Knežević nema krivični dosije – to je druga stvar koju treba imati na umu. Interpolova komisija za reviziju utvrdila je da je krivično gonjenje protiv njega politički motivisano – što je treća stvar koju treba imati na umu. Kao četvrto – on je i sam želio da se vrati u Crnu Goru kako bi se suočio s optužbama, ali mu sigurnost i bezbjednost nisu mogle biti garantovane. To je bio problem – prokomentarisao je Ficdžerald.

Erik Ficdžerlad (Screenshot: Youtube)

On je podsjetio da je ministar pravde u jednom od svojih javnih nastupa saopštio da ne može da mu garantuje bezbjednost.

– Na kraju – ako se kaže da dr Knežević mora ostati u pritvoru zbog svoje sigurnosti – to je neprihvatljivo. Prvo, on ima svoje pravo na slobodu, a ako se nađe na slobodi, onda je na državi da nađe način da ga zaštiti od kriminalnih elemenata koji mogu biti nezadovoljni onim što je otkrio. Država ima dužnost da mu ne uskrati slobodu kako bi ga zaštitila, već da ga pusti na slobodu i da se onda pobrine da se preduzmu mjere sigurnosti kako bi ga zaštitila – rekao je Ficdžerald.

On je dodao još tri razloga zbog kojih Knežević ne bi trebalo da bude u pritvoru već na slobodi.

– Prvo, treba da nastavi da vodi univerzitet i svoje poslovanje, Atlas grupu, s obzirom na to da veliki broj zaposlenih zavisi od njega, a on ne želi da ih iznevjeri. On želi da nastavi da radi. Druga stvar koju bih istakao jeste da on mora da bude sa svojom porodicom. Trenutno, dok je u pritvoru, nije mogao čak ni da telefonira svojoj porodici, iako je, mislim, baš juče njegov sin diplomirao u Americi. I na kraju, tu je arbitražni postupak u koji je uključen, a koji se vodi protiv Crne Gore i vlade, i on mora biti slobodi kako bi učestvovao u tom postupku. Dakle, postoji mnogo razloga zašto bi trebalo da bude na slobodi uz jemstvo. To je najvažnije – da mu bude vraćena sloboda. U međuvremenu postoje i druge važne stvari kojima se treba pozabaviti kao što su, na primjer, uslovi u pritvoru u kome boravi, a koje treba poboljšati – naveo je Ficdžerald.

Na pitanje kakva će biti njegova reakcija ukoliko Knežević ne bude pušten da se brani sa slobode, i da li će nastaviti obraćanje evropskim institucijama u vezi sa pravima njegovog klijenta, čuveni britanski advokat je odgovorio “da. Apsolutno. Knežević je u postupku pred Evropskim sudom zbog toga što uopšte nije trebalo da bude izručen u trenutku kada mu nije mogla biti garantovana bezbjednost. Britanski sud je time napravio grešku što ga je izručio. Taj slučaj je u toku, ali biće i drugih slučajeva. Ako mu opet bude odbijeno jemstvo – imao bi pravo da se obrati Evropskom sudu zbog kršenja člana 5 stav 3 Evropske konvencije. On takođe na raspolaganju ima druge pravne lijekove – kao što su obraćanje Radnoj grupi UN za arbitrarni pritvor i Komitetu UN za ljudska prava, koji imaju nadležnost u odnosu na Crnu Goru. Dakle, to su pravna sredstva putem kojih će tražiti svoja prava u svakom slučaju“.

Upitan koje probleme je predočio prilikom susreta sa ministrom pravde, Ficdžerald je rekao da „u mjeri u kojoj je ministar javno saopštio da postoji problem s garantovanjem bezbjednosti dr Kneževiću – to ne može biti razlog za dalje zadržavanje“.

– On mora biti pušten da se brani sa slobode, a onda država mora preduzeti korake da ga zaštiti. Ipak, ministar je bio od pomoći i intervenisao, jer dr Knežević nije imao čak ni zidni ni ručni sat u svojoj sobi. Držan je praktično u izolaciji od drugih zatvorenika, nije mogao ni da razgovara s njima. Ministar je obećao da će dobiti zidni sat i ručni sat. Ministar je garantovao da će mu biti dozvoljeno da obavlja telefonske pozive, kako bi telefonirao svojoj porodici što je, očito, prvi korak u pravom smjeru i mi smo veoma zahvalni na tome. Ipak, ostaje činjenica da je i dalje praktično u izolaciji u pritvoru, te da mora biti ispoštovano pravo na to da ima komunikaciju s drugima dok je u pritvoru. Uz to, tu je i činjenica da je on još uvijek u pritvoru i nadamo se da će mu sudija odobriti uslovnu slobodu na koju ima pravo po Evropskoj konvenciji u ovakvim okolnostima – objasnio je Ficdžerald.

Na pitanje da li je dobro shvaćeno tumačenje da je razlog zašto se Knežević drži u zatvoru to što bi mu bila ugrožena bezbjednost ako bi se branio sa slobode, Ficdžerald je odgovorio „baš tako“.

– Jedna od zabrinutosti vlasti je da ga ne bi mogle zaštitite da je na slobodi. To nije pravi razlog da se nekome uskraćuje sloboda. Prvo se pozabavite pitanjem da li osoba ima pravo na slobodu i da li će se pridržavati uslova puštanja na slobodu uz jemstvo, a zatim preduzmete potrebne mjere zaštite da biste tu osobu zaštitili. I to je jedini i pravi slijed koraka. U Velikoj Britaniji ga je britanska policija upozorila na to da postoji rizik, ali je i preduzela korake da ga zaštiti i to je jedini ispravan pristup. Dodao bih i da boravak u zatvoru, sam po sebi, nosi rizik od kriminalnih elemenata. Ako postoje kriminalni elementi koji žele da ga napadnu ili ga se riješe, oni bi mogli imati pristup njemu čak i u zatvoru. Zato kažemo, prije svega, pustite ga na slobodu, a zatim preduzmite korake da ga zaštitite – kazao je Ficdžerald.

Britanski advokat je dodao da je njegovom klijentu zbog pritvora veoma teško da se bavi arbitražnim postupcima pred međunarodnim sudovima.

– On učestvuje u arbitražnom postupku. Podnosilac je predstavke protiv Ujedinjenog Kraljevstva zbog izručenja, a tu su i slučajevi koji se tiču uskraćivanja mogućnosti za davanje jemstva kao i uskraćivanja komunikacije. On mora biti u mogućnosti da slobodno razgovara sa svojim međunarodnim advokatima kako bi radio na tim predmetima, ali i kako bi osporio trenutne optužbe. Dakle, on mora imati slobodan pristup svojim advokatima. On mora biti u mogućnosti da otvoreno razgovara s njima. Mnogo je teže braniti se ako vam je uskraćena sloboda, a zaista nema opravdanja za to u slučaju nekoga ko ranije nije osuđivan, naročito u slučaju za koji je i sam Interpol utvrdio da je politički motivisan. Riječ je o nekome ko je poštovao sve uslove puštanja na slobodu uz jemstvo koje su odredili britanski sudovi dok je bio tamo. Nema opravdanja za uskraćivanje uslovne slobode dok čeka na suđenje – objasnio je Ficdžerald.

Na podsjećanje advokata da je ranije izjavio kako izručenje nije trebalo izvršiti jer Knežević nije bezbjedan u Crnoj Gori, te da država o ovoj činjenici nije obavijestila sud u Ujedinjenom Kraljevstvu, Ficdžerald je istakao to veoma važno za razumijevanje čitave situacije.

– Ministar pravde je otvoreno i iskreno priznao da ne može da garantuje bezbjednost dr Kneževiću. Da su to država, odnosno ministar pravde i oni koji traže njegovo izručenje engleskom sudu, jasno rekli i da su otvoreno saopštili takav stav – on ne bi bio izručen. Ali, pošto je to bilo samo nešto što je objavljeno na televiziji, engleski sud je saopštio da nema takvu potvrdu od samog ministra pravde. Ali, ministar pravde jeste dao tu izjavu i nikada nije porekao da dr Knežević neće biti bezbjedan ako bude izručen Crnoj Gori. Mi moramo pohvaliti njegovu iskrenost. Jedini problem je što engleski sud nije shvatio koliko je situacija ozbiljna… – naveo je Ficdžerald.

Na pitanje da li namjerava da učini nešto kako bi nadležni shvatili svoju grešku, on je odgvorio potvrdno.

– To je jedno od pitanja kojim ćemo se baviti pred Evropskim sudom – da on nikada nije trebalo da bude izručen s obzirom na činjenicu da su pred engleskim sudom postojali dokazi o riziku u slučaju izručenja i da sud to nije adekvatno istražio – poručio je Ficdžerald i dodao da je prva i najvažnija stvar da „Knežević bude pušten na slobodu, uslovnu slobodu, uz kauciju ako je potrebno“.

– Da mu bude određen kućni pritvor, ako je potrebno, ali on mora da izađe iz zatvora. Drugo, dok je u zatvoru, mora biti u stanju da boravi u društvu drugih osoba. On mora imati mogućnost da telefonira svojoj porodici i svojim advokatima. Njemu su, očigledno, potrebne osnovne životne potrepštine, uključujući i način da zna koliko je sati dok je u zatvoru. Mislim, činjenica da nemate nikakav sat je prilično… – zaključio je Ficdžerald.

(Aplus.me)

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare