Dobrosavljević: Crna Gora je već dva puta donosila rezoluciju o Srebrenici, možda će još koji put…

Njemački stručnjak za Zapadni Balkan i proširenje NATO, Milan Nič napisao je na mreži X da mu je Spajić kazao da će Crna Gora podržati Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici, ali da je neće sponzorisati.

Za političkog konsultanta Vladimira Dobrosavljevića je ovakav stav bio očekivan, pogotovu prilikom posjete Spajića Njemačkoj „koja očigledno ima višak entuzijazma da na svaki način progura rezoluciju o Srebrenici“.

„Podsjetiću da je Crna Gora vjerovatno jedina zemlja čija je Skupština dvaput donosila rezoluciju Srebrenici. Na neki način, kao da svaka nova vlast mora da se dokazuje i da zapadnim partnerima pokazuje da ne mijenja kurs. Sve ovo treba doživjeti kao širu strategiju i pokušaj zapadnih saveznika da pošalju poruke samoj Srbiji, da utiču na njene stavove i približe je njihovim bezbjednosnim i geopolitičkim zahtjevima koji se prije svega odnose na sukob u Ukrajini“, kaže Dobrosavljević.

Ako se zna da Milojko Spajić vlada dobrim dijelom zahvaljujući glasovima onih koji se u Crnoj Gori izjašnjavaju kao Srbi, kakvu poruku on ovakvim stavom šalje tim ljudima?“

„Crna Gora je država koja je opterećena untrašnjepolitičkom dinamikom i protivrečnostima. Od toga da imaju dva najveća narko-kartela u ovom dijelu Evrope, imaju situaciju da imaju bivšeg predsjednika države i čovjeka iz senke koji govori o krvnoj osveti, imaju najviše ubistava po glavi stanovnika u cjeloj Evropi, imaju probleme sa korupcijom u pravosudnom, bezbednosnom sektoru, pored svega toga decenijama se stvarao simbiotički odnos između organizovanog kriminala i državnog vrha. Uz sve to je država sa više nacija, bez većinske nacije, sa više konfesija i to sve stvara neuralgičnu tačku. Prosto, Crna Gora trenutno nema kapaciteta da se odupre jednoj vrsti pritiska koji se dešava prema Srbiji i prema sunarodnicima u čitavom regionu u pokušaju da se disciplinujemo“, kaže Dobrosavljević

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare