Dobrosavljević: Budvanski izborni proces prilika da se politički subjekti ozbiljno izmjere

Politički analitičar Vladimir Dobrosavljević smatra da su prijevremeni lokalni izbori u Budvi prva ozbiljna prilika da se provjeri političko raspoloženje, makar jednog dijela građana, nakon parlamentarnih izbora i formiranja nove vladajuće većine na državnom nivou.

„Budva je sredina u kojoj od 2016., nekada neprikosnovena DPS nije na vlasti, dakle znatno ranije nego što se to dogodilo na državnom nivou, Sa druge strane, činjenica je i da od tada, ni jedan saziv lokalne skupštine nije funkionisao puni mandat, prije svega zbog nesuglasica unutar vladajuće većine i nelojalnosti pojedinih odbornika političkim grupacijama zahvaljujući kojima su bili kandidovani i stekli mandate. Ipak, to za sada nije uticalo na građane Budve, u smislu nekog dramatičnog zaokreta izborne volje.“- kaže Dobrosavljević.

Dodaje da prema internim saznanjima, tokom „sondiranja“ raspoloženja građena, ogromna je vjerovatnoća da se ni ovog puta neće mnogo toga promijeniti.

„Sve ukazuje da će vladajuća većina sa državnog nivoa obezbijediti vlast i u ovoj opštini, sa neznatno izmijenjenim rasporedom snaga. Kako stvari stoje, lista Za budućnost Budve, čiji je nosilac liste Mladen Mikijelj, ima najveće šanse da predloži budućeg predsjednika opštine, te da bude vodeća snaga naredne skupštinske većine. Djeluje, na osnovu trenutnog raspoloženja birača, kako je najveća neizvjesnost, hoće li za narednu vlast biti dovoljna samo koalicija ZBB i Pokreta Evropa sad!, ili će biti neophodna i podrška Demokrata CG. Takođe, biće interesantno, kako će se podjela unutar PES, nastala odlaskom iz njihovih redova predsjednika države, odraziti na njihovo potencijalno biračko tijelo, s obzirom, da im je ovo prvi samostalan nastup u ovoj sredini, ne računajući parlamentarne izbore. Isto tako, izbori u Budvi biće važan test za Demokrte CG, koji će pokazati da li su u kapacitetu da zaustave sada već kontinuiranu eroziju svojih glasača i stabilizuju svoj rejting. Izvjesno je da će DPS, s obzirom na okolnosti koje im ne idu na ruku ostvariti zadovoljavajući rezultat, dok će sve ostale liste, morati da se zadovolje olimpijskom maksimom kako je važno učestvovati, a ne pobijediti.“ – mišljenja je Dobrosavljević.

Za njega je interesantno i da je, za razliku od nekih prethodnih kampanja, ova bila izrazito mirna i nekonfliktna, gdje je akcenat bio stavljen na kvalitet ponuđenih programa i ličnostima kandidata, tačnije njihovom ugledu i profesionalnim kvalitetima.

„Primjetno je da su gotovo sve liste izašle sa novim licima i nosiocima lista, čime se dodatno akcentuje prirodan proces stasavanje generacije budućih političkih lidera, a koji je već realizovan na rukovodećim pozicijama u nizu lokalnih samouprava, poput Nikšića, Berana, Mojkovca.“ – zaključuje Vladimir Dobrosavljević

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare