CNP se sramnim slovima upisao u pozorišnu istoriju!

Specijalna nagrada VIII Priština internacionalnog pozorišnog festivala pripala je Crnogorskom narodnom pozorištu za predstavu „Bladi mun“, prema tekstu i u režiji Ane Đorđević, koja je izvedena sinoć u Tetaru „Faruk Begolli“ u okviru takmičarske selekcije.

Izvođenju predstave CNP-a i ceremoniji zatvaranja Festivala prisustvovao je  pemijer lažne države Kosovo Aljbin Kurti.

– Ovo je prvi put da je CNP došlo u našu državu od kad smo i mi i vi proglasili nezavisnost, odnosno od 2006. i 2008. godine. Nadam se da će CNP učestvovati i u devetom izdanju Festivala – kazao je Kurti.

Direktor Narodnog pozorišta tzv. Kosova Kuštrim Šeremeti ističe da je nevjerovatno koliko je malo predstava razmijenjeno između Prištine i Podgorice, odnosno između Narodnog pozorišta Kosovo i Crnogorskog narodnog pozorišta.

– Izgleda da je prošlo više od trideset godina od kada smo međusobno gostovali, što je nevjerovatno i ne bi trebalo da se dešava. Oduševio sam se ovim dolaskom i predstavljanjem CNP-a u Prištini. Nadam se da ćemo uskoro i mi gostovati u vašem pozorištu. Ljudi su blizu, umjetnici se znaju i zaista je nevjerovatno da ne sarađujemo –  kazao je Šeremeti.

Treba istaći da CNP koji je decenijama bio bastion DPS-a nikada nije gostovao u lažnoj državi za vrijeme bivše kriminogene i srbofobne vlasti. Nakon promjena 30. avgusta 2020. nacionalnim teatrom je upravljao proslavljeni glumac Marko Baćović kojeg je Vlada Dritana Abazovića smijenila prije nešto više od godinu dana, na predlog tadašnje ministarke kulture Maše Vlaović.

Naime, Vlada je na sjednici 18. maja pošle godine imenovala Iliju Subotića za direktora CNP-a, dotadašnjeg direktora Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja. Ako se to uzme u obzir, onda ne treba da čudi što se CNP opet našao u političkom epicentru u Prištini, pod plaštom unapređenja kulturne saradnje.

Sa svoje strane, tlačitelj srpskog življa na Komsetu Aljbin Kurti se pobrinuo da se debitanti iz Podgorice kući ne vrate praznih ruku.

U predstavi „Bladi mun“ uloge tumače: Sanja Vujisić, Nikola Perišić, Kristina Obradović, Aleksandar Gavranić, Filip Đuretić, Maša Božović, Stevan Vuković i Branka Otašević

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Srbi, naivni Srbi. URA, Demonkrate, PES, SDP, DPS, SD su grobari srpstva u CG. Gradjanisti neka ih glasaju, a Srbi, ako ne zele da opet budu izigrani, nikad vise ove zapadnjacke pudlice, jer je jedini cilj zapada da satre pravoslavlje i nase tradicionalne vrijednosti.