Čiji je kokain i zašto ovaj slučaj pada u zaborav!

Prije deset dana, odnosno 26. aprila, Budimir Krstović i njegova kćerka Marina Krstović, u ponovljenom sudskom postupku oslobođeni su od optužbe da su švercovali preko 1.2 tone kokaina. Njih dvoje su uhapšeni nakon što je policija u zetskom selu Mojanovići, nadomak Podgorice, 24. avgusta 2021. pronašla i zaplijenila pošiljku u kojoj je bio kokain.
U Zeti 2021. godine nađeno 1,2 tone droge (Foto: Uprava policije )

Prvostepenu presudu je u julu 2023. godine izrekla sudija Vesna Kovačević u Višem sudu u Podgorici. Sudija je tada ostala kod već ranijeg obrazloženja oslobađajuće presude izrečene krajem novembra 2022. godine, navodeći tada da tužilaštvo nije pružilo nijedan dokaz da su optuženi nabavili kokain od NN osobe, kako je to navedeno u optužnici.

„Apelacioni sud Crne Gore je nakon javne sjednice vijeća od 11.04.2024. godine, donio presudu Kž.br. 1/24 kojom je odbio kao neosnovanu žalbu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i potvrdio presudu Višeg suda u Podgorici K.br. 128/23 od 21.07.2023.godine. Prvostepenom presudom Višeg suda u Podgorici optuženi Budimir Krstović i Marina Krstović oslobođeni su optužbe da su kao saizvršioci izvršili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga iz čl. 300 st. 1 u vezi čl. 23 st. 2 Krivičnog zakonika Crne Gore, jer nije dokazano da su učinili krivično djelo za koje su optuženi. Odlučujući o žalbi Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, vijeće Apelacionog suda je ocijenilo da nasuprot navodima žalbe prvostepena presuda nije zasnovana na bitnim povredama odredaba krivičnog postupka na koje ovaj sud pazi po službenoj dužnosti, niti na onim na koje se ukazuje žalbom VDT-a, kao i da je prvostepeni sud na valjan način i u zakonito sprovedenom postupku, utvrdio sve činjenice potrebne za donošenje pravilne i zakonite odluke“, navodi se u odluci Apelacionog suda.

Krstovići očekivali oslobađajuću presudu

Budimir Krstović je ranije izjavio da država ima mogućnost da istraži ko je naručilac ove pošiljke i podsjetio da je bivši direktor ANB-a Dejan Vukšić pružio tužilaštvu dokaz u tom predmetu, ali tužilaštvo se nije upristojilo da aktivira te podatke u ovom slučaju.

Krstovići

Služba i u Srbiji i u Crnj Gori zna i čija je droga i ko je platio robu. Ja nemam dokaze da je to nečije. Ja ne mogu da licitiram sa imenima. Imam troje djece, ja ne mogu da ih izlažem riziku. Ovo stvarno treba da se objavi”, izjavio je tada gospodin Krstović.

Tužilaštvo ponovo na potezu

Do zaplijene kokaina došlo je zahvaljujući obavještajnim podacima Ujedinjenog Kraljevstva. S obzirom na to da u poslednje vrijeme zapadni partneri okuražuju naše tužilaštvo da se obračuna sa kriminalom, vjerujemo da je vrijeme da se konačno, nakon skoro tri godine, dođe do pravog naručioca ove vrijedne pošiljke.

Kokainske pošiljke nisu nikakav novitet za našu policiju i tužilaštvo, ali sada bi trebalo da imaju odriješene ruke da sprovode zakon na način kojim bi Crna Gora i zvanično postala država vladavine prava.

Vjetar u leđa, koji trenutno daju zapadni partneri, treba iskoristiti i obračunati se sa kriminalom, a odgovorne konačno privesti licu pravde.

Voli vas „Voli“

Intrigantno je i to da su sporne pošiljke „kokainskih“ banana ranije završavale u magacinu kompanije „Voli“.

Naime, 12. januara 2022. godine, nakon što su ga zaposleni ove kompanije pronašli su 500 kg kokain skrivenog u tovaru sa bananama. Potom su slučaj prijavili menadžmentu, a onda i policiji.

Jedini uhapšeni, špediter Đoko Drobnjak, pravosnažno je oslobođen, te se postavlja pitanje kome je u interesu da zataškava ovu aferu.

Uviđaj je obavljen, mnogi državni funkcioneri su pohvalili akciju, iako akcije praktično i nije bilo, jer su radnici pronašli kokakin, i od tada do danas talas ćutnje o ovoj temi zapljusnuo je Crnu Goru.

Drobnjak je na jesen 2022. godine pušten na slobodu, nakon što je Apelacioni sud potvrdio odluku da se protiv njega obustavi krivični postupak za šverc 500 kilograma kokaina iz Ekvadora u Crnu Goru.

Katnić imao zanimljivu teoriju

Tadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je na konferenciji povodom ove zaplijene pravdao kompaniju „Voli“, biznismena Dragana Bokana, iznoseći interesantne teze.

Milivoje Katnić

Katnić je tvrdio da “roba” nije trebalo da dođe u „Voli“, jer je taj trgovinski lanac u proteklih pola godine više puta tražio da se provjeravaju kontejneri u kojima mu stiže roba i da je to učinio i za ovaj kontejner.

I pored Katnićevih tvrdnji ni danas se ne znamo kako i zašto se kokain zadesio u magacinu te kompanije.

Zanimljiva je i činjenica da Katnić nikad nije ni informativno saslušao Dragana Bokana.

Prije šest godina zaplijenjeno „samo“ 40 kg

Podsjećanja radi još jedna zaplijena kokaina dogodila se u junu 2018. godine kada su crnogorski carinici u Luci Bar tokom rutinske kontrole kontejnera sa bananama iz Ekvadora, pronašli oko 40 kilograma kokaina.

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević tada je javno optužio kompaniju „Voli“ da je uvezla 40 kilograma kokaina sa bananama u Luku Bar i da nadležni istražni organi nikoga ne smiju ni da saslušaju zbog toga.

Da li se u Logističkom distributivnom centru Volija kod KAP-a skladišti i odatle dalje distribuira kokain? Kako je moguće da uvoznik banana sa kokainom bude crnogorska režimska firma Voli koja je i finansijer DPS-a i da niko ne bude uhapšen.” – upitao se tada lider Pokreta za promjene.

Mnogi građani se pitaju isto, ali i čekaju naredne korake tužilaštva i polcijie, koji sada (valjda) imaju više mogućnost i odrješenije ruke da procesuiraju sve one koji su umiješani u šverc kokaina.

Ipak, 1.2 tone, 500kg i 40kg, odnosno ukupno oko 1.7 tona kokaina je velika količina droge i novca, koja zahtijeva i velika hapšenja.

Ko zna, možda nas SPO i SDT iznenade nekom novom akcijom prije početka ljeta.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare