Бошко Вукићевић: Опструкција пописних резултата!

У вези са могућим одлагањем објављивања резултата пописа становништва, ваљало би примијетити пар ствари.

Прије свега, пређашња одлука Монстата да је неопходно пола године, ако не и више, за унос пописних података – сама по себи је необична, неубједљива, некоме и смијешна. Јер, као да се ради о уносу података за неку огромну азијску државу, а не за једну од најмањих земаља свијета, од свега 600.000 становника.

Ако овој необичној одлуци додамо вијест од прије пар дана, да још увијек није расписан тендер за израду софтвера за провјеру пописних података, постаје јасно да се ради о смишљеном пројекту одлагања објаве пописних резултата.

Мишљења сам да су аутори пројекта одлагања, прије свега, међу одређеним западним факторима који и даље имају значајан утицај на политичка дешавања у нашој земљи, а којима тренутно не одговара да Црна Гора свијету и својим грађанима покаже своју аутентичну личну карту. Све је то, и те како, повезано и са актуелном геополитичком ситуацијом, што би се и једном крајње упрошћеном анализом могло и потврдити.

Наиме, према свим досадашњим незваничним информацијама у вези са тзв. идентитетским изјашњавањима произилази сљедеће: у односу на претходни попис становништва, нови ће показати велики процентуални пораст грађана српске националности, апсолутну већину оних којима је српски језик матерњи, као и још значајнију православну већину (СПЦ). Такви подаци, ако се испоставе као вјеродостојни, значиће да ће Црна Гора, за почетак de facto – обновити историјски статус српске државе (што никако неће угрожавати њен de iure грађански карактер). Наравно, након тога је за очекивати и појаву разних иницијатива од стране политичких чинилаца, који ће вољу народа изражену на попису жељети да преточе у стварност и законске прописе. Већ сам наводио: изгласавање српског језика као службеног, одређене корекције и допуне у области државних симбола, као и обнова капеле на Ловћену – биће само неке од датих иницијатива, а све у сврху поштовања воље грађана и општенародног помирења.

Иако је упућенијима јасно због чега у оквиру актуелне геополитичке ситуације неким иностраним адресама не одговара да Црна Гора прикаже своју аутентичну личну карту – о томе ћу детаљније у некој наредној писанији. Само ћу напоменути: сви слободни људи, као и они који држе до повратка Црне Горе себи – морају показати стрпљење, али истовремено и бити на опрезу. Одлагање објаве пописних резултата не смије бити параван за евентуални покушај њиховог кривотворења. Крађа не може и не смије бити допуштена.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare