Ministarstvo prosvjete: Diploma je lažna, slučaj Pavličić proslijeđen tužilaštvu

Iz Ministarstva prosvjete saopštili su Vijestima da su i njihove službe utvrdile da je uvjerenje o završenim studijama Miljane Pavličić na Hemijskom fakultetu u Beogradu – falsifikat.

Iz tog resora konačno su danas odgovorili iz kog razloga njena diploma nije priznata prije 13 godina.

“Ministarstvu prosvjete i nauke obratila se Miljana Pavličić, 18. marta 2010. godine, zahtjevom za priznavanje inostrane obrazovne isprave stečene na Hemijskom fakultetu, Univerzitet u Beogradu, Republika Srbija. Uz predmetni zahtjev, imenovana je dostavila Uvjerenje o stečenom visokom obrazovanju, Uvjerenje o položenim ispitima, kao i dokaz o uplaćenoj administrativnoj taksi. Ministarstvo prosvjete se, aktom broj UPI 05-1/11-374 od 18. marta 2010. godine, obratilo Hemijskom fakultetu, Univerzitetu u Beogradu, za provjeru vjerodostojnosti predmetne obrazovne isprave. Hemijski fakultet, Univerzitet u Beogradu, je aktom broj: 686/1 od 21. maja 2010. godine, obavijestio ovo Ministarstvo da predmetna obrazovna isprava nije vjerodostojna”, navodi se u odgovoru Ministarstva prosvjete na pitanja “Vijesti”.

U ovom resoru tvrde da su, cijeneći odgovor Hemijskog fakulteta, protiv Miljane Pavličić podnijeli krivičnu prijavu ODT Podgorica, zbog sumnje da je, “u namjeri da lažnu i neistinitu ispravu upotrijebi kao pravu, imenovana izvršila krivično djelo falsifikovanja isprave iz člana 412 Krivičnog zakonika”.

Kazali su i da su kompletni spisi predmeta, nastali u predmetnoj stvari, dostavljeni uz krivičnu prijavu nadležnom tužiocu na dalje postupanje.

Iz Ministarstva prosvjete nijesu precizirali kada je podnesena krivična prijava.

Bivša administracija Ministarstva, na čijem je čelu bio Miomir Vojinović, u odgovoru “Vijestima” od 12. maja ove godine tvrdila je da rješenje o priznanju obrazovne isprave Pavličić nije priznato.

Nakon upita o razlozima zbog kojih diploma nije nostrifikovana, iz Ministarstva su 15. juna tvrdili da se iz evidencije ne može utvrditi da li je zahtjev riješen i na koji način. Tada su pojasnili i da se “dokumentacija koja se dostavlja uz zahtjev za priznavanje inostrane obrazovne isprave čuva pet godina”.

Foto: Ministarstvo prosvjete

Izvor: Vijesti

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare