Mandić za Srpsku RTV: 44. Vlada ima jednu od najvećih podrški u Skupštini: Ovaj saziv može da napravi iskorak koji nisu uspjeli prethodni

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić izjavio je, gostujući u prvoj emisiji „Sa Srpskom u centar“ na Srpskoj RTV da 44. Vlada Crne Gore ima podršku od 46  poslanika i to je jedna od najvećih podrški koju je neka vlast imala.

Istakao je da sada postoji prostor da se odluke donose sa punim legitimitetom, jer iza njih stoji većinska podrška.

Mandić je kazao da je zaokružena nekadašnja parlamentarna većina koja je pobjedila na izborima 30. avgusta.

,,Da budem precizan, mi smo se zalagali da GP URA i Ujedinjena Crna Gora budu dio Vlade ali nije došlo do dogovora”, naveo je Mandić i dodao:

,,Moj odnos sa premijerom Milojkom Spajićem je vrlo korektan. Mi smo politički partneri i činimo parlamentarnu većinu. Do sada je u potpunosti ispoštovan svaki dogovor koji smo imali sa premijerom Spajićem, tako da ja nemam nikakve primjedbe”- rekao je Mandić.

Mandić je za sjutra zakazao nastavak skupštinskog zasijedanja.

,,Sjutrašnja sjednica će biti važan dan. Imali smo uspješan kolegijum predsjednika Skupštine kao važnog skupštinskog tijela koje donosi planove i realizuje ono što bi trebala da radi Skupština” kazao je Mandić i dodao da postoji dogovor da sjutra 17 poslanika koji su podnijeli ostavke, usled nemogućnosti da obavljaju i ministarske i poslaničke funkcije, zamijene novi poslanici sa poslaničke liste.

O izboru sedmog sudije Ustavnog suda razgovaraće se iduće nedjelje.

,,Mi ćemo sjutra konstatovati njihove ostavke, napraviti popunu upražnjenih mjesta, u petak bi trebalo da se održi administrativni odbor kako bi se formirala sva neophodna skupštinska tijela, od kojih su skupštinski odbori ona najvažnija mjesta rada mimo plenuma a potom smo se dogovorili da za nedjelju dana zakažemo sjednicu na kojoj bi trebalo i da izaberemo sedmog sudiju Ustavnog suda, da odradimo onaj posao koji nas čeka već dugo vremena. Možda mi budemo imali sreće, kao skupštinski saziv, da napravimo taj iskorak koji nisu uspjeli da naprave prethodni sazivi skupštine Crne Gore. Očekujem da će gospodin Resulbegović, koji je u prethodnom radu našeg ustavnog odbora ostao kao jedini kandidat u ime manjinskih naroda jer se vodilo računa da i u Ustavnom sudu bude predstavnik manjinskih naroda da bi on trebao da obezbijedi potrebnu tro-petinsku većinu koliko je potrebno u drugom krugu glasanja” , kazao je predsjednik Skupštine.

Mandić dodaje da će biti obavljen dijalog i konsultacije i da će pokušati da ostvare najširi mogući konsenzus vlasti i opozicije, da utvrde listu za sudski savjet a neophodno je, kazao je, utvrditi trojicu koje daje Skupština jer smo jednog već izabrali u prošlom skupštinskom sazivu. Mandić dodaje da je potrebno da se Skupština odredi u vezi izbora Vrhovnog državnog tužioca.

,,Tužilački savjet nam je kandidovao gospođu Maju Jovanović o kojoj je glasa i za koju je potrebna dvotrećinska većina i ako dobije tu većinu postaće Vrhovni državni tužilac a ako ne dobijedvo-trećinsku većinu, onda će Ustavni odbor obaviti konsultacije i sa druga dva člana: gospođom Mugošom i gospodinom Markovićem gdje će se glasati za sve troje i gdje će biti potrebna tro-petinska podrška ili 49 poslanika u Skupštini Crne Gore”- kazao je jedan od lidera Koalicije ZBCG Andrija Mandić.

Odgovarajući na pitanje da li srpski narod i Srpska pravoslavna crkva treba da strepe za Temeljni ugovor i nekoliko članova zakona jer Ustavni sud treba da se izjasni o ustavnosti ugovora, Mandić je istakao da imamo zakon po mjeri građana Crne Gore te da će sedam  sudija Ustavnog suda voditi računa o pravu, pravdi i odgovornosti.

,,Dok se ne izabere sudija ništa ne može da se kaže ali će se voditi računa o poštovanju prava, poštovanju Ustava Crne Gore i poštovanju onoga što su vjerujući ljudi, koji pripadaju Crkvi, znali da brane i na koliku su žrtvu bili spremni da to odbrane”- kaže Mandić.

Čestitke Srpskoj RTV

Andrija Mandić je čestitao početak rada nove emisije na Srpskoj RTV i dodao da ova medijska kuća radi jedan važan nacionalni i informativni posao koji je bitan za srpski narod, i ne samo za srpski narod nego i za sve građane Crne Gore. Čestitao je na ,,lijepom studiju i sjajnoj emisiji” i posebno pozdravio i istakao čovjeka koji je najzaslužniji što je sve ovo ovako direktora Srpske RTV Radosava Jokića.

,,Pozdravljam prvog čovjeka ove Radio-televizije Radosava Jokića koji, već mjesecima, ulaže sebe u ovaj projekat, kao i ljude iz Srpskog nacionalnog savjeta koji su pokrenuli ovaj pionirski projekat da srpski narod u Crnoj Gori ima svoju Televiziju i svoj Radio”- kazao je Mandić.

Književni kritičar Želidrag Nikčević je, čestitajući početak rada, kazao da je ovo za njega praznik slobode štampe, slobode misli u Crnoj Gori za šta sam se i sam borio. Moja ideja je bila da mi Srbi imamo priliku da govorimo i da učestvujemo u javnom i društvenom životu naše Crne Gore a to sad ovdje imamo priliku da govorimo punom snagom i punim glasom na Srpskoj RTV.

Od 15. novembra svakog radnog dana ,,Sa Srpskom u centar“ vodi vas Perica Đaković sa Sanjom Živković i Reljom Stamatovićem. Na kanalima Srpske Radio televizije i Srpskog radija od 13 do 15 časova. Repriza emisije je od 20: 30.

Usvojena je nova šema Srpske Radio-televizije, a program se emituje u HD formatu na tri kablovske mreže.

Izvor: Srpska Radio Televizija

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare