Intervju; Adel Omeragić, portparol BS: Politika da nam donese boljitak, BS je evropska stranka, porodica mi je najveći oslonac

PORTAL 083: Kao mlad čovjek ste ušli u politiku, šta Vas je privuklo da odaberete baš taj poziv?

OMERAGIĆ: Nakon višegodišnjeg bavljenja novinarstvom, profesionalno sam politikom počeo da se bavim 2019, kada sam postao portparol Bošnjačke stranke. Baveći se medijima, uvijek ste u fokusu političkih dešavanja i meni je taj prelazak u političke vode bio dosta lagan. Ulazak u politiku nosi sa sobom brojne izazove. Ja sam izuzetno zadovoljan, jer sam u prilici da zajedno sa svojom partijskim kolegama zastupam ideju za koju vjerujem da je najbolja na političkoj sceni i to je sigurno satisfakcija za mene.
Politika vam omogućava direktnu šansu da utičete na kreiranje procesa. Kroz političko učešće, postajete faktor koji nudi i kreira rješenja. To je moj motiv, da stanje uvijek mijenjam na bolje. Pošto je naše društvo itekako politički uključeno, to je šansa više da direktno utičete na stvari oko sebe i gradite bolju budućnost za sve građane.
Takođe, sve je više mladih u politici i to je dobar signal, da kao društvo, slijedimo praksu razvijenih evropskih demokratija. Mladi daju politici posebnu dozu modernosti, kampanje se vode na drugačiji način nego li ranije i smatram to korisnim sa naše društvo. Čini mi se da upravo iz razloga jer mladi sve više imaju učešća u politici, imamo pozitivne kampanje u javnosti i sigurno je to dobra poruka, da se mladi uključuju i svojim idejama i kreacijama daju svoj doprinos, na planu demokratizacije društva.
Mislim da je pogled na politiku u Crnoj Gori iskrivljen, zbog određenih pojedinaca i pojava, koji su neodgovornim potezima bacili sjenku na sve ono što politika čini dobro za pojedinca i društvo.
Mislim da se politika kod nas izdiže na jedan viši nivo. Polako zatvaramo poglavlje prošlosti, gledamo naprijed u budućnost.

PORTAL083: Bošnjačka stranka kojoj pripadate bila je dugo činilac vlasti, da li je u tom periodu poboljšana socio ekonomska situacija Bošnjaka u CG?

OMERAGIĆ: Iako se u javnosti stvara utisak da je Bošnjačka stranka na vlasti bila 30 godina, činjenice su drugačije. BS je osnovana 2006.godine, u periodu od 2009-2012, je bila dio većine, ali bez nekog uticaja. Tek nakon 2012.godine je BS bila nešto zastupljenija u Vladi, posebno u periodu 2016-2020. Realno gledano, to je kratak period da bi se nešto značajnije popravio status u sredinama gdje dominantno žive Bošnjaci. Ipak, koliko je bilo do nas, mi smo, ako ništa drugo, stvari pokrenuli sa mrtve tačke. Posebno od 2016.godine, ulaganja u infrastrukturu na sjeveru su kao nikada prije. To je samo početak, sjeveru su potrebna ulaganja u kontinuitetu, u oblastima turizma, poljoprivrede, infrastrukture, održivog razvoja.

PORTAL 083: BS nije u Vladi, da li je to konačna odluka ili se može očekivati da nakon najavljene rekonstrukcije sledeće godine BS ipak bude dio nje?

OMERAGIĆ: Vlada premijera Milojka Spajića je formirana i to je nešto što je sada činjenično stanje. Smatram da poslije objavljenog posljednjeg izvještaja o napretku Crne Gore, da je jasno da samo proveropske snage mogu Crnu Goru da povedu u pravcu članstva u EU. BS je istinski evropska partija i ja sam siguran da nema stabilne Vlade bez Bošnjačke stranke.

PORTAL 083: Kakav stav ima BS a i Vi lično o programu Evropa sad 2?

OMERAGIĆ: Povećanje životnog standarda je u fokusu ekonomskog programa BS. Mi podržavamo da se popravlja status zaposlenih i penzionera, kroz povećanje plata i penzija. U tom smislu, pozdravljamo ideju da se poveća minimalna penzija, ali takođe smatramo da je potrebno linearno povećanje penzija, jer svaka drugačija odluka bila bi diskriminacija.
Konkretne korake o Evropi sad 2 očekujemo od mandatara u narednim danima. Na kraju, to je njegova obaveza prema građanima, posebno prema onima koji su glasali Pokret Evropa sad.

PORTAL 083: Za kraj, čemu se osim politike posvećuje Adel Omeragić i kako ispunjava svoje slobodno vrijeme.
OMERAGIĆ: Ja sam porodičan čovjek i to malo slobodnog vremena što imam, trudim se da provodim sa porodicom. Kada me porodica čeka na vratima, to su najljepši trenuci, ma koliko bio umoran, neraspoložen.

Dila i Bilal, iako mali, osmijehom me uvijek obraduju Naravno, tu su i prijatelji, ali i neizostavno gledanje fudbala vikendom.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare