Brisel nudi šest milijardi balkanskim zemljama, ako sprovedu reforme

Evropska komisija predložila je u srijedu novi plan za ekonomski rast Zapadnog Balkana vrijedan šest milijardi eura kako bi te zemlje mogle da osjete određene koristi od članstva u EU i prije nego što postanu članice Unije.

„Potencijal ovoga plana je izvanredan i u narednih deset godina mogao bi da udvostruči ekonomiju Zapadnog Balkana. Kombinacijom reformi i ulaganja, plan će omogućiti Zapadnom Balkanu da uskoro osjeti koristi od ključnih područja našeg jedinstvenog tržišta, uključujući slobodno kretanje robe, usluga i radnika, jedinstveno područje plaćanja u eurima, promet, energiju i jedinstveno digitalno tržište”, rekla je predsjednica EK Ursula fon der Lajen.

Plan Brisela predviđa da balkanskim zemljama ponudi dvije milijarde bespovratno, a četiri milijarde u raznim zajmovima.

Instrument za reforme i rast Zapadnog Balkana u periodu od 2024. do 2027. godine težak je šest milijardi eura, od čega su dvije milijarde bespovratne pomoći, a četiri milijarde povoljni zajmovi. Korišćenje ovih sredstava biće omogućeno pod uslovom da zemlje Zapadnog Balkana provedu potrebne reforme.

Plan predviđa jačanje ekonomske integracije s jedinstvenim tržištem Evropske unije, pod uslovom da se zemlje Zapadnog Balkana usklade s pravilima jedinstvenog tržišta i otvore svoja tržišta susjednim zemljama, u skladu sa zajedničkim regionalnim tržištem.

Komisija navodi da podsticanje ekonomskih integracija na Zapadnom Balkanu kroz zajedničko regionalno tržište, ustanovljeno na pravilima i standardima EU, može donijeti veliki rast njihovim ekonomija i pomoći u ubrzavanju temeljnih reformi,  približavanju članstvu u EU, privlačenju stranih investicija i jačanju regionalne stabilnosti.

Foto: EBS

Izvor: Politika

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare