Ispunićemo očekivanja, Izvještaj EK biće dobra mapa za Vladu

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević saopštila je da će 44. Vlada ispuniti očekivanja skoro 80 odsto građana, pokušati da u četvorogodišnjem mandatu zatvori sva pregovaračka poglavlja i učiniti da Crna Gora bude sljedeća članica Evropske unije. Gostujući u Dnevniku TVCG, ministarka je kazala da najviše posla ima u poglavljima 23 i 24, te da će novi Izvještaj Evropske komisije (EK) biti dobra mapa za novoizabranu Vladu.

Gorčević je navela da proces evropskih integracija podrazumijeva dvosmjeran proces, te da je dobar impuls izglasavanje Vlade i Skupštine.

Istakla je da je Vlada pokazala da, osim sa parlamentarnom većinom, može razgovarati i sa opozicijom.

„Imenovanjima u pravosuđu bavimo se od 2018. i poglavlja 23 i 24 glavna su kočnica kada su u pitanju evropske integracije i sigurna sam da će i parlament dati snažnu podršku i da ćemo do kraja godine odblokirati institucije“, kazala je ministarka.

Nada se da će do kraja novembra govoriti o izboru sedmog sudije Ustavnog suda, VDT i članove Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika.

Najviše posla, istakla je, ima u poglavljima 23 i 24.

„Druga poglavlja ne možemo zatvoriti bez poglavlja o vladavini i prava i pravosuđu“, kazala je Gorčević i dodala da  će poglavlje 27, o životnoj sredini i klimatskim promjenama, i poglavlje 8 o konkurentnosti, takođe biti izazovna.

Na pitanje o izvještaju EK o napretku, ministarka je odgovorila:

„Izvještaj će biti predstavljen 8. novembra, svjesni smo gdje se nalazimo, šta je urađeno i sam Izvještaj neće biti neko iznenađenje. Ton neće biti ohrabrujući, ali sigurno neće biti nazadovanja. Sigurna sam da izvještaj dolazi u dobro vrijeme i da će biti i dobra mapa za novu 44. Vladu. „

Foto: RTCG

Izvor: RTCG

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare