Evropska trojka pozvala Prištinu da uspostavi ZSO, Srbiju na defakto priznanje nezavisnog „Kosova“

Lideri Francuske, Nemačke i Italije pozvali su Prištinu da pokrene proceduru za uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO), a Srbiju na defakto priznanje.

„Kako bi bio postignut brz napredak u primeni Sporazuma o putu normalizacije, pozivamo Kosovo da pokrene proceduru za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, kako je propisano u nacrtu Statuta (koji su predstavili u Briselu evropski lideri), a Srbiju na defakto priznanje. Formalnosti, uključujući i one koje se odnose na usvajanje, ne bi trebalo da stoje na putu napretka po ovom pitanju“, navodi se u zajedničkom saopštenju francuskog predsednika Emanuela Makrona, nemačkog kancelara Olafa Šolca i premijerke Italije Đorđe Meloni.

„Sada očekujemo da se Kosovo i Srbija brzo dogovore oko detalja u dijalogu pod posredovanjem EU. U odsustvu napretka u normalizaciji odnosa obe strane rizikuju da izgube važne mogućnosti“, upozorava se u saopštenju.

Lideri su uzeli u obzir komentare predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija o „evropskom Statutu za uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu i njihovu spremnost za primenu“.

„Nacrt statuta koji smo predstavili i koji u potpunosti podržavamo obuhvata moderan evropski način za rešavanje osetljivog pitanja zaštite manjina u skladu sa najboljim evropskim praksama i standardima, u okviru parametara koje su definisale dve strane“, navodi se u saopštenju koje prenosi N1.

Istakli su očekivanja da Beograd i Priština ispune svoje obaveze u pogledu sprovođenja Sporazuma o putu normalizacije „bez preduslova i odlaganja“, prenosi RT Balkan.

Izvor: RT Balkan

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare