Vlada usvojila Strategiju ranog razvoja djeteta za period 2023-2027.

Vlada je na današnjoj elektronskoj sjednici usvojila Strategiju ranog razvoja djeteta za period 2023-2027. godine sa Akcionim planom za 2023-2024. godinu, koja je rađena u cilju unapređenjenja ranog razvoja djece, kao najbolje investicije u budućnost cjelokupne populacije, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

„Koncept ranog razvoja djece je sveobuhvatan pristup programima za djecu i njihove roditelje, staratelje i okruženje i odnosi se na period od začeća do šeste godine života. U protekloj deceniji, Evropska unija je implementirala nekoliko inicijativa kako bi naglasila važnost razvoja visokokvalitetnih politika za rani razvoj djece.

 Evropska komisija je usvojila Strategiju o pravima djeteta kako bi pomogla u rješavanju problema siromaštva i socijalne isključenosti koja ima za cilj zaštitu i promociju prava djece i razvoj najboljeg mogućeg života za njih kako u Evropskoj uniji (EU) tako i širom svijeta“, navodi se u saopštenju.

Kako su rekli, upravo iz tog razloga bila je neophodna integrisana strategija Vlade Crne Gore, koja će omogućiti efikasnu koordinaciju između različitih sektora i nivoa vlasti, kao i saradnju među relevantnim institucijama i zainteresovanim stranama – lokalnim, nacionalnim i međunarodnim u cilju kreiranja podržavajućih uslova za rani razvoj djece.

„Prepoznajući značaj ranog razvoja za razvoj društva u Crnoj Gori, izradu ove Strategije podržala je Evropska unija u sklopu inicijative „EU i UNICEF za rani razvoj djeteta u Crnoj Gori“.

U skladu sa svjetskim trendovima u ovoj oblasti i nastojanjima da se unaprijedi rani razvoj djeteta, Vlada Crne Gore je odlučila da donese nacionalnu strategiju ranog razvoja i koordinaciju te aktivnosti povjerila Ministarstvu zdravlja. Ministarstvo je formiralo multisektorsku radnu grupu koju su činili predstavnici/ce Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvjete i Ministarstva rada i socijalnog staranja i javnih ustanova koje se bave djecom“, dodaje se u saopštenju.

Kako dodaju, srednjeročni program rada Vlade 2022-2024.godine, kao jednu od aktivnosti predvidio je pripremu i usvajanje Strategije ranog razvoja djeteta 2023-2027 u okviru prioriteta 3 (Zdravlje i zdrava životna sredina). Prilikom izrade ovog strateškog dokumenta pripremljena je posebna analiza kojom je ispitana horizontalna i vertikalna usklađenost novog strateškog za postojećim strateškim dokumentima.

Do kraja septembra ove godine, 89 država su usvojile jedan ili više intersektorskih politika o ranom razvoju djeteta. Crna Gora će se tako pridružiti ovoj grupi država koje nastoje da stvore podržavajuće okruženje za razvoj usluga za djecu u ranom djetinjstvu. 

„Očekivani rezultati ove Strategije su: Direktna korist za zdravlje, ishranu, rano učenje, zaštitu i holistički razvoj djece u Crnoj Gori; Osnažene porodice – bolje demografske perspektive; Profesionalni razvoj stručnjaka i kadrova u oblasti zdravlja, obrazovanja i zaštite u Crnoj Gori; Pametnije finansiranje – izbjegavanje dupliranja i povrat „investicija“,; Uključenost društva u reformu, kroz kompanije i donatore koji će biti angažovani u implementaciji; Bolji uspjeh države u procesu pristupanja EU i u odnosu na globalnu zajednicu koja je prepoznala rani razvoj djeteta kao prioritet; Uvećan potencijal za primjenu, akademsku i stratešku razmjenu sa članicama EU“, zaključuju iz Ministarstva zdravlja.

Foto: RTCG

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare