Militarizovana spoljna politika SAD uništava zemlju, svijet je apsolutno protiv onoga za šta se Vašington zalaže

Militarizovana spoljna politika Sjedinjenih Država polako uništava zemlju i više ne nalazi odjeka u međunarodnoj zajednici, izjavio je američki ekonomista Džefri Saks u programu Jutjub kanala Judging Freedom.

„Krećemo se u katastrofu. Dvajt Ajzenhauer je održao oproštajni govor u januaru 1961. godine i još tada nas je upozorio na moć vojno-industrijskog kompleksa. Vojno-industrijski kompleks je preuzeo spoljnu politiku SAD, posebno od 1990-ih godina“, istakao je Saks.

Saks je dodao da su beskrajni ratovi i operacije promjene režima u stranim zemljama stvorili globalnu nestabilnost i ogromnu rupu u američkom budžetu. Podsjetio je i da je američki predsjednik Džozef Bajden nedavno zatražio više od sto milijardi dolara za vojsku.

„Volstrit džurnal je upravo objavio članak u kojem se kaže da očekuju bum u vojnoj industriji. Naša spoljna politika je katastrofa. Predsjednik Bajden je rekao da smo svjetionik za svijet. Svijet je apsolutno protiv onoga za šta se SAD sada zalažu. A ako vam treba dokaz, sjetimo se: poslednji put kada je Savjet bezbjednosti UN glasao 14 prema 1, ostalih 14 članica Savjeta bezbjednosti UN je reklo da nam je potreban prekid vatre i humanitarna pomoć. I SAD su stavile veto na to“, podsjetio je poznati američki ekonomista.

Izvor: Borba

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare