Izrael bombardovao jug Gaze, stradalo na desetine Palestinaca

Jedanaesti dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. Nastavljaju se borbe u Pojasu Gaze. Američki državni sekretar Entoni Blinken imao drugu rundu sastanaka u Izraelu za manje od nedjelju dana. Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, kao i sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom. EU najavljuje pokretanje humanitarnih vazdušnih koridora do Pojasa Gaze.

  • Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je juče da u Pojasu Gaze vode, struje i goriva ima za još samo 24 sata.
  • Snažna raketna paljba pogodila je juče područje Jerusalema i Tel Aviva i prekinula zasijedanje Kneseta.
  • Izrael i Hamas negirali su izvještaje o prekidu vatre u južnoj Gazi, nakon što su bezbjednosni izvori u Egiptu rekli da je postignut dogovor da se strancima omogući izlazak iz opkoljene palestinske enklave i dovoz humanitarne pomoći.
  • Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden upozorio je Izrael da bi okupacija Gaze bila “velika greška”.

Izrael bombardovao jug Gaze, desetine Palestinaca ubijene

Izraelska vojska je danas bombardovala jug pojasa Gaze, ubivši desetine ljudi, iako je prethodno rečeno Palestincima da se tamo sklone sa sjevera pred kopnenu ofanzivu.

U međuvremenu posrednici pokušavaju da se postigne dogovor o isporuci pomoći civilima na toj gusto naseljenoj teritoriji, koja je pod opsadom i napadom Izraela od početka napada Hamasa.

Rasplamsavanje nasilja duž izraelske granice sa Libanom je takođe izazvalo zabrinutost da će se sukob proširiti na region što diplomate nastoje da spriječe.

Visoki zvaničnik Hamasa i bivši ministar zdravlja Basem Naim, izjavio je da je u Rafi ubijeno 27, a u Kan Junisu 30 ljudi.

U udaru iz vazduha na Deir al-Balah jedna kuća je sravnjena sa zemljom i ubijeno devet članova porodice koji su u njoj živjeli. Tri člana druge porodice koja se evakuisala iz Gaza Sitija ubijena je u susjednoj kući.

Među ubijenima je jedan muškarac i 11 žena i djece. Očevici su rekli da prije napada nije bilo upozorenja da se stanari evakuišu.

Izrael je proglasio opsadu Gaze i bombarduje tu teritoriju od napada ekstremista na jug Izraela prije 11 dana u kojima je ubijeno više od 1.400 ljudi, uglavnom civila i oko 200 zarobljeno i odvedeno u Gazu.

U izraelskim udarima na Gazu ubijeno je najmanje 2.778 i ranjeno 9.700 ljudi, po podacima Ministarstva zdravlja.

Gotovo dvije trećine ubijenih su djeca.

Izraelsko bombardovanje nije zaustavilo raketiranje Hamasa na Izrael.

U ponedjeljak su izraelski borbeni avioni bombardovali štab Civilne odbrane u Gaza Sitiju i ubili sedmoro zdravstvenih radnika. Još deset bolničara i ljekara je ubijeno na poslu, saopštile su zdravstvene vlasti.

Izrael nagomilava vojnike na granici u očekivanju kopnene ofanzive, ali je portparol Heht rekao da nema konkretne odluke o tome.

Više od milion Palestinaca pobjeglo je iz svojih domova i 60 odsto ih je sada na 14 kilometara dugom području južno od zone evakuacije, saopštile su UN.

Foto: Guliver

izvor: RTS

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare