Рама: Србија треба да призна Косово -Вучић : Србија никада неће признати Косово

Из Тиране за 083 Дејан Бешовић

Атлантски савјет, један од главних форума за међународне послове НАТО пакта објавио је извештај о новој америчкој и европској стратегији, који оцјењује тренутну ситуацију и предлаже конкретне кораке за појачани ангажман Сједињених Држава (САД) и Европске уније ( ЕУ).
У дијелу посвећеном дијалогу за нормализацију односа Косова и Србије под садашњим патронатом ЕУ, у извештају се наводи да је том процесу потребан нови приступ будућих администрација у САД и ЕУ. Такође, извјештај наглашава улогу САД у омогућавању свеобухватног и коначног споразума.


„САД и ЕУ морају заједно да воде дијалог, користећи своју комбиновану дипломатску тежину и стручност. Дијалог би требало да да ,приоритет практичним корацима ка нормализацији односа, укључујући економску сарадњу, слободу кретања и међусобно признавање“, наводи се у извештају.


У извештају Атлантског савјета , између осталог, помињу се и економски подстицаји који се могу искористити за подстицање напретка у дијалогу, али који морају бити условљени. Такође, у извјештају се помињу главна питања у овом процесу, посебно права мањина и заштита територијалног интегритета.
План ЕУ за раст може бити кључни механизам за покретање напретка и обесхрабривање застоја, или још горе – сарадњу са злонамерним актерима. Фундаментална питања сукоба, као што су права мањина и територијални интегритет, морају бити решена како би се постигао трајни мир“, додаје се у саопштењу.
Косово и Србија су почетком прошле године постигли договор о нормализацији односа, прво у Бриселу у Белгији, затим у Охриду у Северној Македонији. Али, упркос инсистирању европских дипломата да су Бриселски споразум и Охридски анекс правно обавезујући, он још није спроведен.


Овај споразум не укључује међусобно признавање између двије државе, али захтева да обије државе прихвате документа и симболе једне друге, укључујући пасоше, дипломе, регистарске таблице и царинске печате. Иначе, лидери Косова и Србије стално се међусобно окривљују за неспровођење овог споразума.


Вучић је оштро реаговао уз опаску снила баба шта јој мило било .

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare