Vučić se oglasio nakon sastanka sa Šolcom!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Hamburga, gdje se sastao danas sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Vučić je rekao da je svaki čovek prepoznao namjere Prištine, ali da poznajući Njemce zna da će nastaviti na insistiranju slobodne trgovine, ali isto tako da će Priština nastaviti da to opstruiše.

– I dalje očekujem opstrukcije… Zautaviće i cio prelaz, pa će reći da su našli dva metka koji će sami da postave, pa će da kažu da će da zavtore dok ne nađu skenere i tako te trikove. Da li imam povjerenje u njihovo sprovođenje sporazuma, u to ne vjerujem – rekao je Vučić o upozorenjima iz Njemačke koja su stigla Prištini.

Vučić kaže da mu nisu jasne izjave i prozivke opozicije kako su naprednjaci pravili cirkus danas u Skupštini.

Dodake da nije došao u Njemačku da bi izbjegao zasijedanje, i da su poslanici SNS-a morali da obezbijede kvorum.

– Tražio sam da se ponašaju dostojanstveno, da daju kvorum neodgovornim ljudima, da svi vide koliko laži iznose. A što se tiče ko se osjeća kao državnik, pa ja mislim da to jesam. I da tako misle svi građani Srbije. Ja sam danas ovdje imao sa 12 svjetskih lidera razgovore, što oni nisu mogli ni za dvije godine. Ali nisam ja ovo zakazao. Ovo je zakazano prije nekoliko mjeseci. Ne zakazuju oni u skladu sa odlukama Skupštine Srbije, a i te sjednice ne bi bilo da nije bilo nas… Ajde da narod čuje koliko ste pametni i da sami procijene šta je istina, a šta nije – rekao je Vučić.

O izjavi Miroslava Aleksića da je režim u strahu kaže sledeće:

– Jeste u strahu sam kada vidim da takvi ljudi govore takve gluposti i bave se politikom… Nema čovjek pojma o čemu priča. Njega da pitamo zašto je lagao narod ili koliko je subvencija dobio od Vučićeve vlasti za lažne i stvarne njive… Da vidimo da li sam ja uzeo neke pare od Rio Tinta recimo? Svako se kreće u granicama svije pokvarenosti, i hvala Bogu pa nismo svi isti – kazao je Vučić.

Vučić ističe da još nije donio odluku o odlasku u Dubrovnik, te da sjutra ima važan panel gdje želi još mnogo da nauči i upozna nove ljude.

– Večeras ćemo se konsultovati sa drugim ljudima u Beogradu… Ali tekst je pravljen da bi bila jedna zemlja koja će da kaže da ne može da prihvati, pa da bi oni rekli ‘eto uhvatili smo ih’… To je stilski rogobatno… Nije dovoljno jednom nego pet puta ponavljaju jedno te isto o agresiji Rusije, pa onda dođu do sankcija, pa zahtijevaju da ih svi uvedu. Neka opisuju šta hoće, ali da nam zapovedaju šta da radimo, e to ne može – jasan je Vučić.

Osvrnuo se i na sastanak sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

– Relativno srdačni sastanci su bili. Pričali smo o evropskom putu, situaciji na KiM. Po pitanju KiM nismo imali iste stavove. Pričali smo i o novoj alijansi koju Njemci hoće da naprave, vezane za mineralne sirovine – rekao je on.

Želimo da razvijamo naše zemlje ubrzano, rekao je on, i kaže da je vidio jednu novu strategiju Njemačke.

Vučić je istakao da je vidio strateško opredjeljenje Njemačke, to jeste da su oni ekonomski dominantna sila EU i da su ekonomski i trgovinski partner Srbije broj 1.

– E sad oni su donijeli odluku o onome što će da se desi za pet ili 10 godina. Gledaju odakle mogu da uvezu litijum za baterije, i žele da taj dio prerade sačuvaju u tim matičnim zemljama. Njemačka je pouzdan saveznik i veoma važan. Jedini smo bili iz Evrope, bilo ih je iz regiona ali u svojstvu ministara i to je drugi nivo. Na nama je da ne kasnimo. Vjerujem da će uskoro njemačka Vlada da obezbijedi pozive da se posjete nemački rudnici – rekao je Vučić i dodao i da Češka kreće u izgradnju rudnika:

– Mi smo 40 ili 50 puta manji od Njemačke u potrošnji struje i nećemo imati odakle da to crpimo… Moramo da radimo brže i snažnije, ne možemo živjeti na lovorikama. U narednim danima imaću potpisivanje važnog ugovora sa američkim UGTR-om, oko izgradnje preko jednog gigavata instalisane snage solarnih parkova, sa značajnim balansirajućim kapacitetima, jer bez balansiranja energije ne možete da ubacite u mrežu… Brine me jer kasnimo, i ne možete mnog toga da uradite. Nemoguće je tri budžeta da imate sve to da ispunite. Naš razgovor bi okarakterisao kao dobar i vjerujem da ćemo nastaviti saradnju – rekao je Vučić o sastanku sa Šolcom

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare