Dobrosavljević: Građani poslali poruku pobjedničkim snagama iz 2020. godine da su od njih očekivali više, lokalni izbori ne dovode u pitanje funkcionisanje državne vlasti!

Politički konsultant Vladimir Dobrosavljević sumirao je za Borbu juče održan izborni proces u Podgorici i ovom prilikom kazao da su izbori u Podgorici i Kotoru pokazali jedan vrlo bitan trend kod birača a to je da se značajno povećao broj apstinenata.

„Razlozi za to mogu da budu subjektivne i objektivne prirode. Objektivno – u Crnoj Gori su nestale velike teme, nema više borbe protiv autoritarizma i hibridnog režima, odbrane Crkve, borbe za emancipaciju svog identiteta i slično. Sa druge strane postoji i razočaranje jednog dijela birača, prije svega onih koji su podržavali političke snage koje su pobijedile u avgustu 2020. godine jer su građani prosto od njih očekivali da pokažu veće kapacitete u vršenju vlasti a ne da dođu u međusobne sukobe i da traže neke nove izbore i nove izborne cikluse“, naveo je konsultant.

Dobrosavljević za Borbu navodi da su na predsjedničkim i parlamentarnim izborima dobili jednu vrstu prebiscitarne podrške da mijenjaju Crnu Goru i da je reformišu.

„Način na koji se neki među njima postavljaju prema očekivanjima birača pokazuju nedostatak zrelosti. U ovom slučaju je poslata vrlo jasna poruka prije svega političkoj grupaciji oko Jakova Milatovića da je za većinu birača neprihvatljiva bilo kakva vrsta koketiranja ili naznaka saradnje sa DPS-om. Sa druge strane, smanjena izlaznost, kao što vidimo u Kotoru i Podgorici, samo ide u prilog DPS-u. Razočaranje dolazi samo kod onih koji su očekivali više od pobjednika iz 2020. godine. Treća stvar koja se može zaključiti je da u slučaju da neka od snaga koje su učestvovale 2020. godine ne pokažu spremnost za kompromis i dogovor sa ostalim snagama koji su činili pobjednički tabor i odluče se na jednu vrstu avanture, bilo da su to ponavljanje izbora i neka vrsta budvanskog scenarija ili saradnja sa DPS-om – birači bi to još dramatičnije i još brutalnije kaznili“, podvukao je konsultant.

Nada se da će poruke koje su birači u Podgorici i u Kotoru kazali pobjedničke snage iz 2020. godine naučiti dobro.

„Da pokažu da ih mnogo više spaja i da mnogo više mogu da postignu zajedno nego međusobnim sukobima i borbama za procenat i započeti da rade ono što je najvažnije a to je da učine Crnu Goru ekonomski jačom i bezbjednosno stabilnijom“, kazao je Dobrosavljević za Borbu.

Na pitanje našeg novinara da li rezultati ovih izbora imaju predispozicije da uzdrmaju državnu vlast, Dobrosavljević za naš portal to kategorički odbacuje.

„Državna vlast na republičkom nivou ne zavisi od jednih lokalnih izbora, ma koliko oni bili važni. Na republičkom nivou vlast čine i stranke drugih etničkih zajednica, Bošnjaka i Albanaca i teško se može napraviti korelacija između izbora u Podgorici sa očuvanjem republičke vlade. Mnogo veći problem je druga stvar – otvorena podrška predsjednika države jednoj od lista na lokalnim izborima koja se kreće negdje oko 10% od ukupnog broja birača. To otvara pitanje o legitimitetu i stvarnom uticaju predsjednika države u ovom trenutku. Ako bi neko pokušao da ospori legitimitet Vlade, to je u ovom slučaju teže u odnosu na eventualno osporavanje legitimiteta predsjednika države i gdje nije dobio adekvatnu podršku birača. Štaviše, dovodi se u pitanje šta je sa onih 222.000 glasova u drugom krugu i da li on predstavlja te birače koji su glasali samo prije godinu ipo dana za njega“, podvlači Dobrosavljević za Borbu.

Zaključujući Dobrosavljević je dodao da se i na ovim izborima pokazalo da političke grupacije sa ozbiljnom infrastrukturom mogu da zadrže stabilnost biračkog tijela.

„To se odnosi na koaliciju ZBPG kao i na DPS. Oni su se pokazali kao dvije najozbiljnije grupacije organizaciono. Zato su i postigli u Podgorici ovakve rezultate, koji su u svakom slučaju odlični“, zaključio je Dobrosavljević za Borbu.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare