Бошко Вукићевић: Непристојни Јаков!

Предизборна кампања иде уобичајеним и очекиваним током, разне странке обећавају брда и долине, а политички слоган и порука који завређују особиту пажњу – својом безобзирношћу, скандалозношћу, непристојношћу, а рекао бих и прикривеним шовинизмом – налазе се у оквиру листе млађаног предсједника Милатовића.

Замислите: колику дозу безобразлука и неваспитања неко може да има да би свој политички блок прогласио „пристојним“?

Сјетићемо се, док је своје чланове и потенцијалне симпатизере назвао „пристојним људима“, Милатовић је оне друге означио као „популисте“ и „националисте“. И шта су, дакле, сви они који не мисле као он? Непристојни? Неваспитани? Заостали?

Очигледно је да оваква врста слогана проистиче из другофамилијашке кухиње, која је Милатовићеву листу ставила под своје идеолошко окриље. Јесам ли једини којег ове непристојне фразе о „блоку за пристојну Подгорицу“ по свом идеолошком склопу подсјећају на насловнице „Вијести“ – о „собама без климе и купатила у којима не љетују више ни Србијанци“? Или на истраживање овог другофамилијашког гласила према којем су „православни вјерници мање образовани од других грађана“? Зато и поменух на почетку – у свему овоме има и шовинистичке закуске…

Оваква врста предизборне реторике, којом се експлицитно или имплицитно дисквалификује, омаловажава или вријеђа политички неистомишљеник или неко ко другачије мисли о одређеним стварима од тебе – не приличи уређеним европским друштвима. А још мање приличи личностима које имају амбицију да буду државници.

Ставови изнесени у рубрици колумне нису нужно ставови портала083

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare