(VIDEO)Počela grejna sezona: Klime i pelet jeftiniji, drva ipak najpopularniji vid ogrijeva

Iako su drva dugo bila najdostupniji i najpovoljniji, a time i najčešći izbor za grijanje, kako u našem gradu tako i u državi, sa pojavom inflacije i povećanjem cijena posljednjih godina ova vrsta energenta čini se da je izgubila na svojoj popularnosti.

To potvrđuju i  nikšićki prodavci drva, koji tvrde da  je posebno ove godine njihova prodaja izuzetno loša.

Za metar drva građani treba da izdvoje 60 eura, dok su cijepana drva 15 eura skuplja. Dodaju da Nikšićani u prosjeku kupuju od 5 do 10 metara, ali tvrde da ipak najbolje prolaze prikolice sa manjom metražom, a da su najčešći kupci pripadnici najstarije dobi.

Iako saglasni da su cijene drva vrtoglavo porasle, građani kažu da ostaju vjerni ovoj vrsti energenta. 

Prodavci klima uređaja, s druge strane, zadovoljni su prodajom i potražnjom. Tvrde da su klime ove godine jeftinije za oko pet odsto, pa se na tržištu u prosjeku mogu naći od 335 do 1.300 eura.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović ranije je kazao da je cijena električne energije niska i da će Elektroprivreda Crne Gore analizirati stanje i razmatrati njeno povećanje, ali se ono neće desiti do kraja ove godine i da neće značajno uticati na budžet građana.

Kada je u pitanju pelet, kako je i najavio ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Vladimir Joković, njegova cijena u Crnoj Gori ove godine je 50 odsto niža nego prošle i kreće se od 220 do 250 evra po toni sa uključenim prevozom. Ipak, prodavci peleta sa kojima smo kontaktirali kažu da potražnja nije velika.

Smatraju da je na to uticalo stanje iz prethodne godine, kada je drastično povećanje uticalo da mnogi pređu na druge vidove ogrijeva, pa naknadno snižavanje cijena nije dovelo i do većeg interesovanja za pelet.  

Vlada je ranije odlučila da ukine mjeru o ograničavanju cijene peleta, jer, kako se navodi, njegova tržišna vrijednost niža je od maksimalno određene maloprodajne cijene.

Foto/video:RTNK

izvor: RTNK

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare