Избори у Химари ујединили Србе и Грке!

Специјално за портал 083 Дејан Бешовић 

Избори у Химари су завршени .И  поред повећане излазности у односу на изборе 2023. године, хиљаде  грађана искључиво грчке националности због истека личне карте нису могли  да остваре право гласа на локалним изборима за општину  Химара

У недјељу у подне, 86-годишњи мушкарац стајао је на степеништу цркве Света  Марија у селу Вуно у којој је било бирачко мјесто за изборе за градоначелника Химаре. Иако је гласачка кутија била само неколико метара даље, старац је последњи пут гласао прије пет-шест година.

Када га је локални новинар упитао да ли се разочарао у политику, он је фрустрирано одговорио: „Нисам разочаран у политику, разочаран сам у  демократију“.

После недељних општинских избора у Химари, на којима хиљаде  бирача, углавном старијих, нису могли да гласају,  вјероватно ће се повећати број грађана који се осјећају разочарани системом.

Према ријечима предсједника Централне изборне комисије Илиријана Челибашија, око 7.000 грађана у општини Химара имају истекла лична документа. Овај број је сличан оном на претходним изборима, а већина ових грађана вјероватно нису стални становници тог подручја 

 Изборни процес у Химари завршен је са осећајем разочарења и горчине за многе. Лидер Демократске странке Сали Бериша назвао је изборе „ружном фарсом“, оптужујући Едија Раму да је злоупотребио власт и манипулисао процесом. Према Беришиним ријечима, Рама је користио сва могућа средства да обезбиједи резултат, кршећи уставна права хиљада грађана и додајући на спискове фиктивне бираче.

Бериша је нагласио да Химара  треба да буде последњи тест за албанску опозицију и позвао на јаку мирну побуну како би се успоставила техничка влада која би обезбиједила слободне и поштене изборе. Он је јасно ставио до знања да се права и слободе не освајају речима, већ континуираним и одлучним мобилизацијама.

Своје разочарање резултатом изразио је и Петрос Ђикуријас,етнички Грк  који је указао на недемократске методе које су коришћене током изборног процеса. Он је оптужио владу да додаје као и до сада лажне бираче и ускраћује гласове присталицама опозиције, закључивши да ће нови градоначелник служити интересима Едија Раме који увози на мала врата Велику Албанију .

Упркос резултату, лидери опозиције су истакли да битка за  Химару није завршена. Изабрани градоначелник Фредис Белерис који је прије полагања заклетве још прошле године ухапшен и који чами  по Албанским казаматима затражио је да се школа за грчку мањину изгради директно у Химари, техничка туристичка школа која ће валоризивати  стабилне инвестиције за јачање локалних малих породичних предузећа. Истовремено, он је истакао потребу за враћањем права својине правим власницима Грцима и Србима ,а  питање захтијевају мањинске  заједнице већ три деценије.Такође вођа Грчке партије  Белерис заложио се за уједињење партије  Омонија на чијем је челу и Српске народне странке „Скадарлија “ са сједиштем у Тирани .

Белерис је јасно ставио до знања да се битка за Химару овдје неће зауставити. -Заједница ће наставити да се бори за своја права, чувајући свој идентитет, језик и културу заједно са својим комшијама и браћом Србима . Напори за развој овог подручја као и простора Враке  и општег  побољшање услова живота становника ће се наставити, упркос потешкоћама и изазовима са којима се суочавамо ,нагласио је Белерис .

Српска заједница у Албанији која је у повоју после Врачког прогона и исељавања 7500 Срба са својих вјековних огњишта из десетак села Општине Врака и Грујемире такође мора претрпјети озбиљне реформе .Људи који су годинама узимали новац ,наизмјенично од Србије и СПЦ ,не испунивши ни једно обећање морају отићи са политичке позорнице и бити замијењени млађим,бољим ,способнијим ,храбријим  и надасве моралнијим .Формула опстанка Срба на тлу Албаније је коалиција са  Грчком  заједницом Омонија ,готово да једногласно говоре Срби у Албанији . 

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

U nevilji zajedno kako i treba da bude !