Mandić oslobodio Abazovića čuvanja tajne!

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić napisao je na društvenoj mreži X da je danas sudijama Osnovnog suda u Podgorici i Baru poslao dopis kako bi ih obavijestio da je oslobodio bivšeg premijera Dritana Abazovića obaveze čuvanja tajnih podataka iz djelokruga nadležnosti predsjednika Skupštine Crne Gore, a u vezi okolnosti saznanja koje su predmet postupaka koji su u toku.

Ovi dopisi se odnose na tužbe koje su oštećeni podnijeli protiv NN lica koje je osnovalo portal UDAR. Podsjećamo, portal UDAR bio je režimski pendrek uoči avgustovskih izbora 2020. godine kojim su targetirali borce tadašnje opozicije i označavali ih kao saradnike stranih službi.

„Sve što ne šteti interesima države, a koristi pravu javnosti da zna, treba da bude dostupno svima koji odlučuju o pravima i slobodama ljudi, kao i svakom građaninu demokratskog društva o pitanjima koja se tiču njegovog dobra i prava na siguran i slobodan život. Uvažavanje prava javnosti da zna je jedno od temeljnih principa demokratskog i slobodnog društva i načelo kojem sa poštovanjem i iskrenom privrženošću i ovim odgovorom želim da dam na neophodnoj važnosti“, kazao je Mandić.

Kako je kazao, slobodna informacija je put do slobodnog čovjeka.

„Onaj od koga se krije, kao i onaj koji ne zna ono što bi trebao znati, a tiče se njega ili čitavog društva, ne može biti neko koji odlučuje i donosi odluke i na taj način se ugrožava demokratija i njene vrline. Zato iz dubokog uvjerenja i pune privrženosti ustavnoj demokratiji i vladavini prava šaljem ovaj odgovor uvjeren da nije moralno kriti ono što pripada svima, niti sprječavati da oni koji hoće da znaju saznaju sve što ih se tiče a ne šteti pravima drugih. Na samom kraju, smatram da bi u interesu građana bilo da se i druge državne institucije na ovaj način i u budućnosti odrede na slične zahtjeve sudova u Crnoj Gori“, zaključio je Mandić.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare