Поднијета иницијатива за давање имена улице по Ису Махмутовићу, муслиману који је одбио да руши Његошеву капелу!


Одборник Уједињене Црне Горе у Скупштини Главног града, Миливоје Брковић, поднио је иницијативу Савјету за давање предлога назива насеља, улица и тргова, да се једна улица у Подгорици назове по великом Ису Махмутовићу, муслиману који је одбио да руши Његошеву капелу.
О Ису Махмутовићу (1938-1998), ИН4С је писао у више наврата, истичући његово чојство и јунаштво у моменту када су обезбожене комунистичке власти кренуле у суманути посао рушења капеле на Ловћену.
Подсјетимо, Махмутовић је рођен у Бистрици, код Бијелог Поља.
„Човјек изузетног етичког подвига, који је, као грађевински радник, одбио да учествује у рушењу Његошеве капеле на Ловћену 1972. године. Ријечи које је том приликом изговорио остају у трајном сјећању и изазивају захвалност сваког добронамјерног човјека: „Ја нећу да рушим нечију светињу, да укаљам образ и руке, да на дјецу бацим срамоту и проклетство!“, стоји у тексту иницијативе.
Како стоји у иницијативи, наведени чин представља узорни однос према духовности другога, поготово имајући у виду значај Његошеве капеле за православне вјернике у Црној Гори.
„Именовањем улице по имену Иса Махмутовића Главни град би дао велики допринос међувјерској толеранцији и показао како људе различитих конфесија у овом случају муслиманске и православне обједињавају идентична морална начела, што је у сагласју с истинским вриједностима које прокламују свете књиге обе релгије“, закључено је у образложењу – пише ИН4С

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Apsolutno podržavam! Moralan i hrabar čovjek u teškom vremenu je svojim činom zaslužio da ga se sa poštovanjem sjećamo i da se na njegovom primjeru učimo osnovnim moralnim vrednostima!