Alternativa traži da se priča o suboti?

Saopštenje prenosimo integralno!

Alternativa Crna Gora zahtijeva od Vlada Crne Gore da obezbjedi sprovođenje Člana 61. i Člana 64. Zakona o radu Crne Gore.

Naime, ta dva Člana jasno definišu trajanje radnog vremena i prekovremenih sati, koji ne mogu biti duži od 20h prekovremenih u toku mjeseca (osim u vanrednim situacijama). Radnici trgovina, ali i drugih djelatnosti (taxi službi, radnici na pumpama, pekari, građevinci, radnici obezbjeđenja…) rade mnogo iznad te norme. Radnici u trgovinama imaju svakog mjeseca preko 40 prekovremenih sati!

Iz tog razloga Alternativa zahtijeva od Vlade Crne Gore i Ministarstva rada da se u Crnoj Gori uvede OGRANIČENJE RADA SUBOTOM do 12h (podne), kao i da u Zakon o unutrašnjoj trgovini uđu i druge profesije, a ne samo radnici marketa. Zbirom radnih sati subotom, zajedno sa drugim radnim satima, ugrubo bi se obezbjedilo poštovanje Zakona o radu. Posebno smo zabrinuti zbog činjenice da na građevinama svake godine pogine najmanje 10 radnika, najviše zbog umora i „ljudskog faktora“. Takođe, zahtijevamo da se krene u sveobuhvatnu kontrolu isplate prekovremenih sati radnicima, da bi se spriječila širokorasprostranjena praksa da radnici rade prekovremeno a da im se to ne plaća.

Ovaj JAVNI POZIV biće konkretizovan u poruku Vladi Crne Gore sa ciljem da postane zvanična inicijativa.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare