Лука Радоњић: Мандић се не мора никоме доказивати!

Аналитичар Лука Радоњић био је гост емисије ,,Са Српском у центар” Српске РТВ. Радоњић је говорио о актуелним политичким темама, Отвореном Балкану, Европској Унији, али и о о томе коме смета тробојка.

Када је ријеч о Отвореном Балкану Радоњић оцјењује да је лијепо видјети да се земље региона после крвавог распада поново интегрису у сваком смислу, те да је то добра вијест. На питање о томе како су Опен Балкан називали пројектом “Српског света” Радоњић оцјењује да је у питању само негација свега што је велико, што подразумијева интеграцију, страх од великог простора, тржиша, те да је проблем проблем социо-економске природе. Радонић пак сматра да није случајно што се и Црна Гора и Србија и даље налазе на путу ЕУ интеграција.

”Један од главних резултата није само прилив новца из ЕУ фондова него и одлив људства, људских ресурса, дакле радне снаге и талената посебно младих људи који одлазе. Са тим увезују тај наратив о ЕУ као обећаној земљи, док се у контексту Србије и Црне Горе врло често говори о земљи гдје је тешко живјети, што бас И није тачно.”, напомиње он додајући да то није разлог да се одустане од Европе.

Политичку ситуацију у Црној Гори коју обиљежава и криза лидерства Радоњић види као почетну фазу политичког формирања напомињући да је рано говорити о неком исходу. Каже да је најбитније да се Црна Гора ослободила јаког ауторитета као што је био Мило Ђукановић, али да је главни изазов јачање ауторитета институција а не политичара. Наглашава да је констелација у Скупштини ипак занимљива.

“ На челу парламента имамо најискуснијег и најјачег у том политичком формату, а то је предсједник Скупштине Андрија Мандић. Он има огромно искуство, али и луксуз да не мора да се доказује у темама које се тичу српства, борбе за демократију и слично, јер је он је у том смислу већ доказан. Са те позиције има једно растерећење да може да допринесе уређивању друштва и побољшању комуникације, јер је један од наших основних проблема комуникационе природе. У том смислу мислим да сад ради добар посао, те да у том дијелу млађи нараштај може много да научи”.

Наглашава и чињеницу да ова генерација и овај талас нису људи који су донијели 30. август, већ је 30. август донио њих.

Коментаришући Абазовића као лидера опозиционе политичке сцене Радоњић истиче да Абазовић има бољу перспективу од другог дијела опозиције.

“Код ДПС-а је ситуација сложена, заробљена. То се креће у неким покушајима рециклаже поражене и превазиђене политике. А са друге стране у помало комичким гротескним покушајима имитације Мила Ђукановића којим нико од постојеће гарнитуре ДПС-а није дорастао.”

Вјерује да је Абазовић политички конкурентнији и са мање процената гласова.

Када је ријеч о Живковићу, као једином кандидату за предсједника ДПС-а, сматра да та чињеница оставља утисак да је већ све договорено и програмирано те да ту демократског спонтанитета нема. То нас, како је навео упућује на једину чињеницу да одлуке доноси и даље бивши предсједник. Оцијенио је и ДПС више није у ситуацији да прави нове политичке странке.

Емисију у репризном термину емисију можете пратити на каналима Српске телевизије од 20:30 часова, на таласима Српског радија од 21: 30 а можете је наћи и на порталу Српске РТВ као и на платформи ју тјуб.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare