Монстат: Први резултати пописа 25 јануара!

Из Управе за статистику обавијестили су јавност да су успјешно завршене све активности везане за прикупљање података за попис становништва, што је кажу, уједно најзахтјевнији и најзначајнији дио цијелог процеса.„Попис становништва, домаћинстава и станова 2023. године је почео 3. децембра и трајао закључно са 28. децембром 2023. године, а успјешно је реализован у процесу у ком је показана одговорност и зрелост друштва, свјесног значаја статистичких података државе.

Прикупљени су кључни подаци о становништву, домаћинствима, становима, али и други важни подаци који се односе демографске карактеристике, образовање, на услове у којима грађани живе, на запосленост односно незапосленост, информациону писменост и друге карактеристике становништва“, саопштили су из Монстата.

Према њиховим ријечима, током овог периода, пописивачи су са инструкторима и државним инструкторима интензивно радили на прикупљању података и заједно са грађанима допринијели реализацији највеће и најзначајније статистичке акције у земљи.„Захваљујемо свим грађанима који су одвојили вријеме и пружили потребне информације од значаја за дефинисање и спровођење владиних политика, за научна истраживања и бизнис заједницу, цивилно друштво и ширу јавност, а посебно за даљи рад Управе за статистику.

Имајући у виду све спроведене активности и контролне механизме, грађани могу имати безрезервно повјерење у читав процес, квалитет и повјерљивост прикупљених података“, истичу из Монстата.

У наредним мјесецима, након уноса података, како су казали, запослени Управе за статистику ће спровести статистичке контроле, обраду података и детаљне анализе да би се припремили званични резултати пописа прелиминарне резултате грађани могу очекивати 25. јануара 2024. године.

Додатно, Управа за статистику ће, тврде, благовремено обавијестити јавност о изради и употреби софтвера, активности којој се приступа са посебном пажњом и одговорношћу, а све у циљу обезбјеђивања могућности грађанима да провјере вјеродостојност унешених података. Како наводе, ово представља непосредни и највећи могући ниво контроле самог процеса.

„Управа за статистику и њени запослени, захваљују још једном свим грађанима који су учествовали у попису становништва, домаћинстава и станова и тиме допринијели успјеху изузетно важног статистичког процеса, чији ће резултати служити као основа за планирање и доношење одлука у различитим сегментима друштва.

Захваљујемо пописивачима, инструкторима и државним инструкторима, члановима пописних комисија на издвојеном труду и раду, као и члановима скупштинског Одбора за праћење и спровођење пописа на великом доприносу те медијима на професионалном извјештавању, што је свеукупно је довело до тога да овај попис буде један од најтранспарентнијих процеса пописивања.

Такође, запослени Управе за статистику, на челу са директором Мирославом Пејовићем, свим грађанима желе срећне празнике и успјешну 2024. годину“, закључили су из Монстата.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare