ЕКСКЛУЗИВНИ ИНТЕРВЈУ! Проф.др Урош Шуваковић! На власт у Србији не може се без избора, Србима у Црној Гори права која имају Албанци у Македонији!

Наш саговорник је Проф.др Урош Шуваковић.

Проф.др Урош Шуваковић дипломирао је (на смеру за друштвено-политичке односе, 1995), магистрирао (из области методологије, 2000) и докторирао из области политичке социологије 2004. године на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Портал 083: Како посматрате тренутну политичку ситуацију у Србији, протести Србије против насиља су постали насилни, да ли то руши међународни имиџ Србије?

Урош Шуваковић: То јесте покушај не само мајданизације Србије, довођења у питање легитимности власти, већ и покушај крњења њеног међународног угледа. Свакако је у интересу како колективног Запада, тако и сепаратиста који седе у тзв. привременим приштинским институцијама. Заједнички им је циљ: вазална власт у Србији, која би урадила све што они траже: од санкција братској Русији до признања независности тзв. Косова.

Међутим, дејство овога што чине је управо супротно од онога што су желели. Неуспешним окупљањем минорног броја људи, који су прибегли политичком насиљу, они су само ојачали међународну позицију Србије, у складу са оном пословицом “Што га не уби, то га ојача”. Наиме, показало се: а) да је власт легитимна, пошто грађани не наседају на лажи да су избори “покрадени”, б) да власт поштује право на слободу мишљења и право на протесте, али да гарантује безбедност свакоме, те да према томе не толерише насиље, посебно не политичко насиље и да за то задужени органи раде свој посао.

Посебно је важно истаћи да грађани Србије са гнушањем одбацују идеју “Срби на Србе” коју су управо лансирале коловође покушаја преврата у Србији, оспоравајући право онима који имају двојно држављанство да гласају у Србији. Подсетићу, да је пре две и по године одржаван дијалог власти и опозиције на Факултету политичких наука у Београду, да се ту разговарало о променама изборних прописа што је опозиција захтевала, да је то што су захтевали имплементирано кроз законске измене. Они нигде тада нису тражили такву промену која значи да наши сународници са двојним држављанством немају право гласа на изборима у Србији. А и како би? Да Вас подсетим: када се Милан Панић кандидовао на председничким изборима против Слободана Милошевића, није имао пријављено пребивалиште у Београду. Одмах му је омогућено да га пријави, јер једног озбиљног политичког противкандидата не можете да елиминишете из изборног процеса из најформалнијих разлога. А наша опозиција би хтела да дође на власт без избора. И по могућству, да сузи бирачко право што је могуће више. Да Вас такође подсетим да је Србија имала два премијера у савремено доба рођена изван садашњих граница Србије: Зоран Ђинђић је рођен у Босанском Шамцу, а Мирко Марјановић у Книну! И не само то: имала је и председника рођеног у Сарајеву – Бориса Тадића! И сада тај исти Тадић оспорава право грађанима БиХ који имају и држављанство Србије да гласају у Србији. Он је могао да буде шеф државе, а они не могу ни да гласају! Срамота.

Портал 083 : Увијек актуелно питање Косова и Метохије, да ли се назире било какво решење које би било задовољавајуће за Србију?

Урош Шуваковић: Председник Вучић је из лављих чељусти извукао косметско питање и вратио га пред међународну заједницу, да о њему мора да се разговара са Србијом. И колективни Запад је коначно схватио да нема решења које неће значити саглашавање Србије са таквим решењем. Србија има Резолуцију 1244 Савета безбедности ОУН, са којом је добила “тапију над Косметом”, како је то својевремено нама, својим сарадницима, рекао председник Слободан Милошевић.

Дакле, решење за Космет мора да значи да интереси Србије буду задовољени. И садашња власт, на челу са председником Вучићем, снажно штити српски национални и државни интерес на Космету. Отуда и има тако убедљиву народну подршку.

Портал 083: Да ли је политика Александра Вучића и ЕУ и Русија једина могућа политика која у овом тренутку може да донесе добро Србији?

Урош Шуваковић: Није само и ЕУ и Русија, већ је ту и Кина и САД. Председник Вучић води добру и уравнотежену међународну политику. И не видим да би било каква друга политика у садашњим глобалним односима била боља за Србију, ако би уопште била и могућа.

Портал 083: Да ли сматрате да ће Бранимир Несторовић ући у коалицију са СНС и да ли ће Србија добити тројну коалицију СНС – СПС- Несторовић

Урош Шуваковић: Професор Несторовић је сам рекао да ће, у случају покушаја насилног освајања власти, он пружити подршку садашњој власти. Ако сам га добро разумео, и уколико буде доследан у том ставу, таква би се коалиција (ли бар мањинска подршка) моглча да очекује.

Портал 083: Ваше гледиште према Црној Гори, какве резултате пописа очекујете и да ли је оно што траже српски политички представници а тиче се српског језика као службеног могуће остварити и на који начин?

Урош Шуваковић:

Од пописа очекујем да буде поштен и да се утврди колико има становника Црна Гора, које су националности, вероисповести, који им је матерњи језик. То што траже српске странке да српски језик буде службени јесте један реалан захтев и мислим да га је немогуће игнорисати. Премда, у бити се ту ништа неће променити пошто је српски језик у Црној Гори и сада службени, само под другим називом. Оно, што међутим, ја морам да кажем тиче се укупног статуса Срба у Црној Гори. Мислим да је потпуна неправда да они имају мања права него Албанци у Македонији. Сматрам да у том смеру треба да се крећу захтеви српских странака: оно што је тзв. Охридским споразумом признато Албанцима у Македонији, најмање то идентично треба да се призна и Србима у Црној Гори.

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Dobar intervju