Radan Nikolić, udruženje boraca ratova 90ih: Dokumentarac RTVNK o LORI uzdrmao javnost

Na današnji dan 2022. godine u Nikšićkom pozorištu premijerno je prikazan dokumentarni film Televizije Nikšić „Zlo proljeće ’92“ koji svjedoči o užasnom ratnom zločinu bez kazne, koji su u ljeto 1992. godine počinili pripadnici hrvatske vojne policije nad 20 zarobljenih pripadnika JNA iz nikšićko-šavničke i barske grupe, naveo je Radan Nikolić direktor „Udruženja boraca ratova od 1990. godine“ (UBR 90).

On je u saopštenju istakao dalje da toga dana kapaciteti Nikšićkog pozorišta nijesu mogli primiti sve zainteresovane gledaoce, a po njihovoj reakciji po odgledanom filmu, bilo je jasno da će ovaj dokumentarac snažno uzdrmati crnogorsko državno tužilaštvo, Ministarstvo pravde, Skpštinu Crne Gore i širu javnost.

„Srž dokumentarca – emotivna svjedočenja porodica žrtava i preživjelih logoraša „Lore“, izjave direktora „Udruženja boraca ratova od 1990. godine“ (UBR-90) i dokazanih mirovnjaka – aktivista na istraživanju ratnih zločina iz zemlje i okruženja i snažni apeli kreatora filma na oštroj osudi ovog ratnog zločina označenog kao „Lora 3“, institucionalnoj pravdi za žrtve i njihove porodica i očuvanje ljudskosti, pokazali su se kao inicijalna kapisla za činjenja koja su uslijedila“, kaže se u saopštenju.

Nikolić dodaje da se nedjelju dana kasnije, u sklopu projekta UBR-90 „Ratni zločini nad crnogorskim državljanima – pripadnicima JNA“, održan okrugli sto regionalnog nivoa pod nazivom „Stop diskriminaciji vojnika JNA – žrtava ratnih zločina ! Šta je sa istragom za Loru 3 ?“.

„Istog dana, preko Televizije Nikšić, oglasio se predsjednik skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Momo Koprivica i najavio kntrolno saslušanje u slučaju „Lora 3“, koje je, poslije više sjednica tog odbora, rezultiralo Izvještajem sa kontrolnog saslušanja sa predlogom zaključaka na temu: „Primjena sporazuma državnih tužilaštava Crne Gore i Repuhlike Hrvatske o saradnji i gonjenju počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida sa posebnim akcentom na istragu slučaja „Lora 3“. Početkom februara 2023. godine Izvještaj sa predlogom zaključaka kojima se: osuđuje ratni zločin u slučaju „Lora 3; inicira revidiranje sporazuma crnogorskog i hrvatskog tužilaštva zbog njegove jednostranosti na štetu žrtava iz Crne Gore, insistira na istrazi i procesuiranju tog zločina i civilizacijskom odnosu prema žrtvama tog ratnog zločina i njihovim porodicama, dostavljen je Skupštini Crne Gore, koja ga je usvojila na sjednici od 19.4.2023. godine“, istakao je Nikolić.

On se u ime udruženja zahvalio autorima dokumentarca.

„UBR-90 zahvaljuje Nikoli Markoviću, direktoru Televizije Nikšić i njenoj ekipi na čelu sa novinarkom Sonjom Vujadinović na ovom humanom i djelatnom dokumentarcu koji i dalje daje jak vjetar u leđa istrazi i procesuirnju slučaja „Lora 3“, koji bi trebalo da osjete i novi nosioci državne vlasti kako bi nastavili rad na realizaciji pomenutih zaključaka Skupštine. Zato, na godišnjici premijere ovog dokumentarca, javno molimo za njegovo ponovno prikazivanje“, zaključio je Nikolić.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare